Na závěr roku veselí trochu

31.12.2019 8:00 Luděk Šimek

Na závěr roku veselí trochu

Jistě nejsem první, koho inspirovaly přezdívky drážních vozidel k veselým obrázkům. Asi největším mistrem v tomto oboru je Kateřina Perglová, která vytvořila krásné karikatury lokomotiv i elektrických jednotek. Ten námět mne inspiroval, použil jsem však jinou techniku. Využil jsem na svých obrázcích fotografie strojů. Ona se také snadno namaluje jednotce 451 žabí tlama, když už jí jí dávno dali konstruktéři. Zkuste však namalovat parostroj v podobě zelené žabičky ...

Tak ať vám mé obrázky přispějí k všeobecnému silvestrovskému veselí.


Řada M 131.1 (801) „hurvínek“


Řady 464.2 a 710 „rosničky“


Řada 422.0 „malý býček“


Řada 754 „brejlovec“


Řada 770 „čmelák“


Řady 725 „karkulka“ a 464.0 „ušatá“


Řady 363 „princezna“ a 451 „žabotlama“

Tyto obrázky jsem už i veřejně prezentoval loni na jedné menší výstavě, i když s obavami, že laická neželezniční veřejnost jim nebude rozuměl. Doplnil jsem je tehdy i stručnými vysvětlivkami těch jmen – a kupodivu, laická veřejnost je pochopila a obrázky se líbily.

Následující tématiku bych si ovšem neželezničářskému publiku předložit nedovolil. Jsou to parafráze na návěsti a tomu rozumí jen železničáři a příznivci železnic:


Beze slov


Podobnost s realitou čistě náhodná


Silně nekorektní sexismus


„Znáte z TV reklamy“


Návěst „Zvedni sběrač“ v praxi

A teď ještě něco ze života:


Stane se …


Ten asi znáte


Kdo si hraje, nezlobí!

Doufám, že vás aspoň některý z mých žertíků pobavil. A jestli ne, o zábavu všeho druhu v poslední den starého roku jistě nikde nouze nebude - jen svou účast na ní moc nepřehánějte, abyste do prvního dne roku nového nevstupovali s bolehlavem. Ale jinak: Nech to para tlačí!

Všechny obrázky © Luděk Šimek 2018 - 2019

Súvisiace odkazy