Čím spravíme rok 2020 výnimočným?

1.1.2020 8:00 -mm-

Čím spravíme rok 2020 výnimočným?

Milí priatelia, už ste premýšľali o tom, čím by mohol byť nový rok 2020 výnimočným? A ako by sme ho mohli spraviť výnimočným spolu ako partia skvelých ľudí združených pod značkou VLAKY.NET? V novoročnom príhovore pre náš web, ktorý mám v tomto roku to potešenie napísať, by som sa rád podelil nielen s tým, čím bol výnimočný rok 2019, ale aj tým, čím by sme chceli rok 2020 urobiť výnimočným. A na to potrebujeme čo najviac šikovných rúk ochotných ľudí.

Web VLAKY.NET denne s nami

Asi málokomu z nás príde výnimočným fakt, že každé ráno máme na webe niečo nové. Aktualitu, reportáž či krátku pozvánku na podujatie súvisiace so železnicou. A pritom to vôbec nie je také samozrejmé, že je tomu tak. Nebyť našich dobrovoľných prispievateľov ale aj administrátorov a editorov webu. A nezáleží na tom, či sú to dlhoroční spolupracovníci, alebo v roku 2019 na našom webe publikovali po prvýkrát, každý príspevok mal svoj zmysel a našiel si svojich čitateľov.

Aj vďaka tomu, sme v roku 2019 na našom webe mohli privítať v priemere 6 200 návštev za deň, a za deň náš web v priemere zobrazil 18 756 stránok. V porovnaní s rokom 2018 sme v "zelených číslach".

Ďakujeme každému z Vás, našich čitateľov, ktorí sa zároveň rozhodli byť aj našimi prispievateľmi. S Vašou podporou rátame aj v roku 2020, stať sa našim prispievateľom je jednoduché.

Horehronský expres 2019

Pre VLAKY.NET bol rok 2019 nepochybne výnimočným aj vďaka realizácii projektu Horehronský expres. V spolupráci s občianskymi združeniami Spolok Výhrevne Vrútky a OZ Zubačka Tisovec sme na objednávku Banskobystrického samosprávneho kraja počas letnej turistickej sezóny zrealizovali celkovo 19 dní jázd historických turistických vlakov na trasách Brezno - Mlynky a Brezno - Zbojská. Historické vlaky ťahané motorovými vozňami M 262.004, M 240.039 a M 274.004 odviezli celkovo takmer 3 000 cestujúcich.

Motorový vozeň 850.018 "Túlavá"

Ku koncu roka 2019 sme so Železničným múzeom SR podpísali zmluvu na prenájom historického motorového vozňa 850.018 (resp. M 286.018 podľa pôvodného označenia). Našim zámerom je, aby sme s týmto vozňom mohli už v roku 2020 realizovať jazdy s cestujúcimi, čomu však ešte bude predchádzať mnoho práce.


Výzva fanúšikom železnice

Nezáleží na tom, či patríte medzi železničiarskych profesionálov, alebo železnicu máte len ako koníček. Pridajte sa k nám, rok 2020 má pre nás pripravé aj takéto výzvy:

  • Zabezpečenie denného chodu webu VLAKY.NET a tvorba obsahu pre našich čitateľov
  • Príprava historických motorových vozňov M 262.004 a M 286.018 na sezónu
  • Brigády spojené so získaním náhradných dielov na motorový vozeň M 286.018
  • Zabezpečovanie jázd historickými motorovými vozňami počas sezóny 2020, ktorej súčasťou by mali opäť byť aj jazdy v rámci Zážitkových vlakov BBSK v ešte vyššom objeme ako v predošlom roku

Ak si to dočítal až sem a pýtaš sa "koľko platíte?", sklameme Ťa. Na toto treba byť mierne strelený, za starostlivosťou o historické železničné vozidlá je množstvo driny a času obetovaného pre niečo, čo nám stojí za to tu zachovať nielen pre ďalšie generácie, ale aj tým dnešným pripomenúť aké malo cestovanie vlakom v minulosti čaro. Aj keď si pri jazdách historických vlakov niečo zarobíme, nie je to veľa, a aj to málo sotva pokrýva nároky na údržbu historických vozidiel.

Samotná jazda historickým vlakom, oblečenie sa do historickej uniformy sprievodcu a označovanie cestovných lístkov, je pre nás zážitkom, skúsenosťou aj odmenou. Zážitkom pri ktorom sa neustále učíme a presviedčame o tom, aké neľahké je udržiavať historické železničné vozidlá pri živote (pritom sa staráme len o jednoduché motorové vozne). Skúsenosťou sú úkony a získavanie praxe pri príprave a zabezpečovaní železničnej dopravy. Odmenou, z ktorej pocit sa po odpracovaní násobne väčšieho objemu času pri príprave historických vozidiel, ťažko opisuje slovami :-)

Napriek tomu, v roku 2020 by sme sa našim prispievateľom aj dobrovoľníkom pri historických vozidlách radi revanšovali jazdou mimoriadneho historického vlaku ku koncu sezóny 2020 spojenou s fotografovaním, občerstvením a partiou ľudí, ktorí to v práve sa začínajúcom roku s nami skúsia.

Máš chuť pridať sa k nám? Napíš nám na info@vlaky.net

Šťastný nový rok 2020!

Posledná jazda Horehronského expresu v sezóne 2019, zdroj: Horehronský expres / BBSK

Súvisiace odkazy