Skoro prvá zubačka v Európe – prvé projekty pána Riggenbacha

29.10.2021 8:00 Emil Schenk

Skoro prvá zubačka v Európe – prvé projekty pána Riggenbacha

Švajčiarsko - Bern v rokoch okolo 1860: prebieha výstavba množstva budov. Na viacerých miestach sú postavené monumentálne budovy, ktoré sú dodnes viditeľné, predovšetkým federálny parlament - pretože mladý národný štát si ešte musí trochu posilniť vlastnú identitu. To, že tieto budovy zapadli do Bernskej mestskej panorámy bolo pri výbere stavebného materiálu veľmi dôležité, pretože po veľkom požiari sa spoliehalo na vtedajší lacný pieskovec, ktorý bol v regióne prítomný, dal sa ľahko opracovať a jeho použitím sa minimalizovalo nebezpečenstvo požiaru.

Po kliknutí sa otvorí v novom okne schéma v pôvodnej veľkosti

Tento ′′bernský pieskovec′′ sa okrem iného ťažil aj vo Ostermundigene – dnes štvrť Bernu. Ostermundigen sa vďaka vysokému dopytu stal dokonca najväčším kameňolomom vo Švajčiarsku. Rezané kamene boli na konských vozíkoch dopravované smerom k Bernu. Objem dopravy sa zvýšil vzhľadom na vysoký dopyt, aby sa dopravné preťaženie mohlo vyskytnúť hlavne počas trhových dní.


Doprava pieskovca povozmi; reprofoto

Úľava prišla v roku 1859, keď bol Ostermundigen spojený s traťou Thun-Bern s odľahlou železničnou stanicou z dediny. Týmto sa otvorili aj nové príležitosti pre obstojnú dopravu a najväčší dodávateľ kameňolomu ′′ Glauser & Co ′′ začal so skúmaním možnosti priameho predĺženia železničnej trate zo stanice na kameňolom.


Zubačka GNOM; reprofoto

Rozhodnutie postaviť železničnú linku zo stanice Ostermundigen do kameňolomu bolo vydané v roku 1864 a naštvalo mnohých malých súkromníkov a dopravný priemysel. Obávali sa o svoju existenciu. Napriek tomu dostal dodávateľ kameňolomu Glauser & Co. koncesiu.

  • Plán? Zo stanice mimo Ostermundigenu čo najpriamejšie do kameňolomu.
  • Problém? Výškový rozdiel 35 m vo vzdialenosti 500 m. Príliš veľa na to, aby sme ich dokázali prekonať na relatívne krátkom úseku čistým adhéznym pohonom. Adhézna jazda znamená, že jazda prebieha odvaľovaním kolies na koľajniciach.
  • Riešenie? Kombinácia adhézie a pohonu prevodov.

A takto vznikla svetová novinka s „ozubenou“ parnou lokomotívou ′′ Gnom“ a hybridný pohon - adhézia a ozubená dráha zároveň. Po 700 m bežnej trase nasledoval približne 500 m dlhý ozubený úsek do kameňolomu. Táto kombinácia umožnila priamu železničnú trať, ktorej výstavba bola oveľa lacnejšia ako čistá adhézna dráha.


Kto stál za týmto nápadom? Za myšlienkou a jej realizáciou bol Niklaus Riggenbach. Železniční fanúšikovia budú jeho meno poznať ako priekopníka horskej železnice.


Niklaus Riggenbach; zdroj Wikipédia

′′Gnom′′ by vlastne tak bola prvou európskou ozubnicovou železnicou. Ale medzi plánovaním a dokončením prišiel ďalší projekt pre pána Riggenbacha: výstavba Vitznau - Rigi - Bahn, ktorá bola oficiálne otvorená v máji 1871 a odvtedy je ona označovaná ako prvá ozubnicová železnica v Európe. ′′Gnom′′ mal toho istého roku prvú jazdu až v októbri. Obe trate boli postavené v súlade s patentovaným systémom Riggenbach. Globálne podľa tohto princípu fungovalo okolo 21 % všetkých ozubených tratí. Okolo roku 1870 bol systém Riggenbach lídrom na trhu vo svete.


Oficiálne bola železničná trať otvorená 6. októbra 1871. Pri formálnom otvorení trate, u nás známejšie ako Technicko-bezpečnostná skúška, 6. októbra 1871 nebol pieskovec prepravený z lomu smerom na stanicu, ale nahor sa vyviezlo päť federálnych úradníkov! ′′Skúšobná jazda dopadla výborne. Všetci účastníci boli vysoko spokojní.", informovali noviny ′′ Der Bund o otváracom ceremoniáli. Takže ′′gnóm′′ bol presvedčivý! Tu treba podotknúť že podľa lokomotívy „Gnom“ miestni občania volali celú trať slangovo „gnom“.

Parné ozubnicové lokomotívy ′′Gnom′′ a „Elfe“

Od 1871 teda ′′Gnom′′ usilovne bafká na trati. V roku 1876 dostal dokonca takmer identickú sestru, láskyplne pokrstenú ′′Elfe′′. „Gnom′′ a ′′Elfe′′ znížili náklady na dopravu pieskovca o 80%, ale dopyt po pieskovci sa drasticky znížil vzhľadom na začínajúci rozvoj železobetónu, čo nevyhnutne viedlo v roku 1902 k zastaveniu železničnej prevádzky ozubnicovej vlečky do pieskovcového kameňolomu.

Tu sa osudy lokomotív ′′Gnom′′ a ′′Elfe" oddeľujú. Obe kúpila firma ′′ Ludwig Von Roll Eisenwerke " - používali sa ako lokomotívy v rôznych výrobných zariadeniach. Pohon ozubeného prevodu sa stával zastaraným. Po odchode do dôchodku z firmy VonRoll, jej bývalý generálny riaditeľ Dr. Ernst Dübi bojoval za zachovanie parnej lokomotívy. Aj napriek tomu, žo to bolo uprostred 2. svetovej vojny (1942) a panoval všeobecný nedostatok zdrojov, vďaka p. Dübimu nakoniec nebol "Gnom", ako prvá parná lokomotíva a ozubeným prevodom, zošrotovaný.


Ozubnica systému Riggenbach, 2021, © Emil Schenk

Po smrti Ernsta Dübiho boli vozidlá presunuté pod správu Nadácie Dr. Ernsta Döbiho. Prvý kontakt nadácie s Dopravným múzeom Luzern prebehol už v roku 1959, ale vtedajší výstavný priestor  múzea bol ešte príliš malý. "Gnom" zavítal prvýkrát do múzea v roku 1972 v rámci špeciálnej výstavy "125 rokov švajčiarskych železníc". ′′Gnom′′ obnovili a zrekonštruovali dobrovoľníci z parnej skupiny OeBB (Oensingen-Balsthal-Bahn) počas nespočetných hodinách prác. Dnes lokomotíva pokojne odpočíva v hale železničnej dopravy Dopravného múzea Luzern.


"Gnom" v dopravnom múzeu Luzern, © Dopravné múzeum Luzern

Lokomotíva ′′Elfe′′ sa tiež zachovala a stojí ako pamätník vo Ostermundigene.


"Elfe" v Ostermundingene,2021 © Emil Schenk

Pri návšteve Bernu sa dá využiť už ikonická Wege Zu Klee, ktorá vedie Ostermundingenom a pripomína na náučných paneloch históriu tejto mestskej štvrte.

Zdroje a ďalšie odkazy:
Alsaser, Kilian (eds.) (2002): Gnom. Niklaus Riggenbach - priekopník horskej železnice a jeho ozubený parná lokomotíva gnome. Zürich: AS Verlag
Gemeinde Ostermundigen
Vom Zentrum Paul Klee zu den Steinbrüchen Ostermundigen
Bahnstrecke Bern–Thun
Niklaus Riggenbach - Wikipedia
Ostermundigen - Wikipedia

Galéria