Nepretržitá výluka a NAD na trati Levice – Šurany od 1.6. 2022

25.5.2022 20:00 Miroslav Sekela Zdroj: Nitriansky samosprávny kraj

Nepretržitá výluka a NAD na trati Levice – Šurany od 1.6. 2022

Od 1. júna 2022 začínajú ŽSR s nepretržitou výlukou na trati č. 150 Nové Zámky - Zvolen. V úsekoch Pial - Beša a Hul - Úľany nad Žitavou bude prebiehať komplexná rekonštrukcia železničnej infraštruktúry, spojenej aj so sanáciou žel. spodku. Podľa ročného plánu výluk ŽSR, má byť výluka ukončená k 27.11.2022. Táto rozsiahla výluka výrazne skomplikuje cestovanie južným ťahom a vyžiada si zavedenie rozsiahlej náhradnej autobusovej dopravy (NAD).

V dôsledku výlukových prác bude na úseku Šurany – Levice v období 1. jún 2022 – 18. október 2022 zavedená NAD pre všetky vlaky. Preprava bicyklov v NAD nebude možná, prepravu imobilných cestujúcich v NAD bude potrebné vopred objednať v Kontaktom centre ZSSK t . č. 18 188 (+421 24 48 58 188), info@slovakrail.sk, minimálne 24 hodín pred plánovanou prepravou, pričom cestujúci budú informovaní o odsúhlasení prepravy. Počas konania výluky je zavedený výlukový grafikon. Pravidelné radenie vlakov dotknutých výlukou nebude dodržané.


Mapa NAD © Zdroj: Informačný leták o NAD

ako budú ovplyvnené vlaky kategórie R a rr

Vlaky R v trase Bratislava hl. st. – Banská Bystrica (R 831, 833, 835, 837, 839, 841,845) budú v trase Bratislava hl. st. – Šurany a Levice – Banská Bystrica vedené v nezmenenej časovej polohe.

  • pre cestujúcich do staníc na trase Nová Baňa – Banská Bystrica je NAD vedená už zo ŽST Šaľa do ŽST Nová Baňa, kde je prestup do vlaku.
  • pre cestujúcich zo staníc na trase Bratislava – Šurany, do staníc Podhájska, Šurany, Levice je NAD vedená v úseku Šurany – Levice. V ŽST Šurany je prestup do autobusov NAD.
  • v úseku Šurany – Levice budú nahradené autobusovou dopravou (NAD), ktorá bude zastavovať ako vlaky Os. NAD v ŽST Levice nie je sprípojovaná s kmeňovým vlakom do Banskej Bystrice.
  • pre cestujúcich zo staníc Šurany, Podhájska do staníc na trase Levice – Banská Bystrica je NAD vedená v skoršej polohe v úseku Šurany – Levice. V ŽST Levice je prestup do vlaku.
  • cestujúci do Kozároviec môžu z Levíc cestovať vhodným vlakom na trase Levice – Zvolen.

Vlaky R v trase Banská Bystrica – Bratislava hl. st. (R 830, 832, 834, 836, 838, 840, 842, 844) budú v trase Banská Bystrica – Levice a Šurany – Bratislava hl. st. vedené v nezmenenej časovej polohe.

  • pre cestujúcich, ktorí pokračujú do staníc Šaľa, Galanta a Bratislava, je NAD vedená už zo ŽST Nová Baňa do ŽST Šaľa, kde je prestup do vlaku
  • pre cestujúcich zo staníc na trase Banská Bystrica – Levice do staníc Šurany, Podhájska je NAD vedená v úseku Levice – Šurany. V ŽST Levice je prestup do autobusov NAD.
  • pre cestujúcich zo staníc Levice, Podhájska do staníc Šaľa, Galanta, Bratislava je NAD vedená v skoršej polohe v úseku Levice – Šurany. V ŽST Šurany je prestup do vlaku, NAD v ŽST Levice nie je sprípojovaná od kmeňového vlaku z Banskej Bystrice.
  • cestujúci   z   Kozároviec   môžu do Levíc cestovať   vhodným   vlakom v trase  Zvolen  –  Levice,  ktorý má  prípoj  na  NAD  s  prípojom  do  Bratislavy v Šuranoch,

Vlaky R 853 a R 855 budú mať NAD v trase Šurany – Levice, vlak R 853 bude premávať i v piatok.

Vlak R 800 bude premávať odklonom cez Štúrovo, vlak ukončí jazdu v ŽST Bratislava hl, st. o 5:58, v trase Bratislava hl. st. – Bratislava N. Mesto zrušený.

Vlak R 801 bude premávať odklonom cez Štúrovo, v trase Bratislava N. Mesto. – Bratislava hl. st. bude zrušený, z Bratislava hl. st. odchod bude mať odchod o 22:35.

Vlak RR 15843 bude premávať o 120 minút v skoršej polohe, odklonom cez Štúrovo.

Vlak RR 17840 bude premávať odklonom cez Štúrovo.


Výlukový grafikon pre vlaky R a RR © Zdroj: Informačný leták o NAD

ako budú ovplyvnené vlaky kategórie OS

  • Vlaky Os v trase Nové Zámky – Levice budú v úseku Šurany – Levice nahradené NAD. Časové polohy vlakov tejto linky v úseku Nové Zámky – Šurany budú zmenené a budú prispôsobené NAD.
  • NAD medzi stanicami Šurany – Levice bude zavedená v hodinovom intervale v oboch smeroch.
  • autobusy budú nadväzovať na rýchliky v Šuranoch z/do Bratislavy a v Leviciach z/do Zvolena/Banskej Bystrice.
  • autobusy budú v Šuranoch nadväzovať v pracovných dňoch v hodinových intervaloch v špičke a v dvojhodinových intervaloch na Os vlaky smer Nové Zámky.
  • autobusy budú na zastávkach Šurany zastávka, Radava, Pozba, Beša, Horný Pial, Lok zastavovať na znamenie.
  • z dôvodu eliminácie dlhej jazdnej doby NAD a predovšetkým zabezpečenia prestupných nadväzností medzi vlakmi a NAD nebude obsluhovať zastávku Jesenské údolie.
  • vlaky na trati Nové Zámky – Zlaté Moravce ostávajú zachované (bez NAD).
  • vlaky Os v trase Levice – Zvolen os. st. budú v mať úseku Levice – Nová Baňa posunuté trasy. Osobné vlaky budú mať odchod z Levíc párna hodina 45. minúta a príchod nepárna hodina 10. minúta, kde bude zabezpečený prípoj z/na NAD smer Šurany.
  • vlaky diaľkovej a regionálnej dopravy na úseku Levice – Zvolen os. st. – Banská Bystrica budú jazdiť v pôvodných časoch,
  • na trase Levice – Štúrovo budú mať vlaky Os 5900 a Os 5901 posunuté trasy z dôvodu vedenia odklonových trás vlakov diaľkovej dopravy.
  • na trase Čata – Šahy budú mať dva vlaky Os 6061 a Os 6060 posunuté trasy z dôvodu vedenia odklonových trás vlakov diaľkovej dopravy na trati 152 Levice – Štúrovo.


Výlukový grafikon pre vlaky Os © Zdroj: Informačný leták o NAD

Údaje v článku (vrátane printscreenov) pochádzajú z informačného letáku, ktorý včera zverejnil Nitriansky samosprávny kraj na svojej webovej stránke. Sedem dní pred takouto rozsiahlou NAD je to jediný verejný zdroj, z ktorého sa cestujúci môžu dozvedieť, čo ich čaká počas najbližšieho pol roka. Informačný leták s výlukovým grafikonom si môžete stiahnuť aj z tohto odkazu.

Dnes boli na stránke ŽSR zverejnené aktualizované cestovné poriadky tratí dotknutých výlukou, platné od 1.6.2022:
trať 130 Bratislava - Štúrovo -Szob
trať 140 Nové Zámky - Prievidza
trať 150 Nové Zámky - Zvolen os.st
trať 151 Nové Zámky - Zlaté Moravce
trať 152 Štúrovo - Levice

Doplnenie dňa 26.5.2022
ZSSK dnes vydala oficiálnu tlačovú správu o výluke a NAD. Stiahnuť si ju môžete na tomto odkaze (dokument vo formáte DOC).

Titulná fotografia: Pohľad od ŽST Úľany nad Žitavou k ŽST Hul © Ivan Wlachovský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy