Leo Express novým dopravcom na trati Bratislava – Komárno

18.8.2022 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Leo Express novým dopravcom na trati Bratislava – Komárno

Novým železničným dopravcom na trati Bratislava – Dunajská Streda - Komárno bude Leo Express. V súťaži na železničného dopravcu na tejto trati predložila spoločnosť Leo Express najvýhodnejšiu ponuku. O účasť v tendri prejavilo záujem 7 dopravcov, vo finále okrem spoločnosti Leo Express predložili svoje ponuky aj Železničná spoločnosť Slovensko a Yosaria Trains.

 

Leo Expres bude tak štvrtým osobným dopravcom na trati Bratislava - Komárno. Do roku 2012 osobnú dopravu zabezpečovala ZSSK, v rokoch 2012 - 2020 Regiojet a posledné dva roky zabezpečuje prevádzku ZSSK v spolupráci s ÖBB. Leo Express je prvým dopravcom, ktorý vzišiel z verejnej súťaže. Predchádzajúci dopravcovia získali zmluvu priamym zadaním.

Leo Express by mal zabezpečovať dopravu na spomínanej trati v období od 10. decembra 2023 do 9. decembra 2032. „Je však možné, že to bude už o rok skôr. Na základe odporúčania hodnotiacej komisie ponúkneme Leo Express možnosť prepravovať cestujúcich medzi Bratislavou a Komárnom už od 11. decembra 2022,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal.


Zdroj: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

O výsledku v tendri rozhodovali podľa Ministerstva dopravy aj kvalitatívne kritéria ako počet miest na sedenie, podiela klimatizovaných vozidiel, nízkopodlažnosť či počet toaliet. Vek vozidiel, v ktorých bude realizovaná preprava cestujúcich, nesmie počas trvania zmluvy presiahnuť 40 rokov. Všetky vozidlá dopravcu musia byť schopné dosahovať rýchlosť aspoň 100 km/h.


Zdroj: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Povinnosťou nového dopravcu bude tiež zapojenie sa do IDS BK a to od prvého dňa začatia prevádzky. Nový dopravca nasadí na trať jednotky Alstom Coradia LINT 41.


Jednotka Alstom Coradia LINT 41 dopravce Leo Express Tenders opouští zastávku Dolní Dobrouč a odjíždí do Letohradu, 23. 8. 2020 © Dominik Havel

Súvisiace dokumenty

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy