Odklon 4 Leipzig – Riesa

27.11.2023 8:00 Helmut Böhme

Odklon 4 Leipzig – Riesa

19.-24.11.2023 byla na trati Drážďany – Lipsko úplně vyloučená doprava. Důvod byla úprava zabezpečovacího zařízení z LZB na systém CIR-ELKE. Až do roku 2030 má na to navázat úprava na ETCS. Zatímco regionální doprava byla nahrazena NAD, dálkové vlaky byly odkloněny přes trať Elsterwerda – Falkenberg.

 

 

Více o zabezpečovacím zařízení LZB si můžete přečíst zde a systému CIR-ELKE zde. 23.11. jsem se tam byl podívat, i když moc ne úspěšně.


Coswig bei Dresden

První zastávku jsem si udělal na nádraží v Coswigu, kde jsem ale kromě odstavené muzejní posunovací lokomotivy 290.371 nic zajímavého neviděl.


Riesa

Spěšným vlakem jsem potom pokračoval do Riesy, kde byla odstavena lokomotiva dopravce TXLOGISTIK.


Riesa, RE 50 do Drážďan a RB31 MRB do Elsterwerdy

Vlakem jsem potom pokračoval do Elsterwerdy …


Cesta do NAD

… zatímco se velký počet cestujících přesunul na autobusové nádraží pro NAD do Lipska. I když jel i expresní autobus zastavující jen v stanicích Oschatz a Wurzen, cesta s NAD se oproti vlaku o dost prodloužila.


Elsterwerda, posunovací lokomotiva dopravce Eisenbahngesellschaft Potsdam (EGP)

Na konci kontejnerového vlaku stála tato lokomotiva, zatímco na začátku byla starší elektrická lokomotiva též od EGP, kterou vidíte mimo jiné ve videu, které jsem během cesty natočil.


DB čeká na zpožděný ODEG

Od tohoto GVD z Elsterwerdy do Berlína už nejede DB, ale dopravce ODEG, zatímco výkon Elsterwerda-Biehla – Drážďany zůstal u DB. Někdy se v německém diskusním fóru někdo rozčilil, že oba dopravci v případě zpoždění na sebe nečekají. Toho dne ale DB na zpožděný ODEG čekala. Asi způsobily stížnosti nápravu.

V té souvislosti je dobré, že MRB linky Elsterwerda – Chemnitz přijede a odjede z/do 1. nástupiště, aby lidé mezi linkami ODEG a DB nemuseli na přestup utíkat podchodem.


DB do Cottbusu

Po příjezdu spěšného vlaku do Cottbusu jsem se uvelebil ve vlaku, což se ukázal jako malá chyba, protože mezitím vedle projela motorová lokomotiva V 180 dopravce MEG (Mitteldeutsche Eisenbahngestellschaft), kterou se mi proto nepodařilo vyfotit. Zatímco v Sasku ještě jezdí elektrické jednotky řady 442, v Braniborsku se už vyskytuje modernější řada 463. V stanici Elsterwerda-Biehla jsem už zase vystoupil.

Byl jsem ale zklamaný, protože od 10:04 h do 11:39 h akorát projely 3 nákladní vlaky a 2 odkloněné patrové rychlíky dálkové dopravy, které vidíte v tomto videu.


Elsterwerda-Biehla

Nádražní budova chátrá a infrastruktura je omezená: Na trati z Lipska do Cottbusu existuje jenom jediné nástupiště, takže křižování vlaků není možné.


Weinböhla

Protože vál nepříjemný chladný vítr, vzdal jsem to a jel jsem do zastávky Weinböhla si něco pořídit na oběd a potom jsem se už vrátil domů.

Fotogalerie je na https://abload.de/gallery.php?key=if8lYLjz