Frankfurt nad Odrou – další dopravní podnik, kde brzy skončí provoz českých tramvaji

7.3.2024 8:00 Helmut Böhme

Frankfurt nad Odrou – další dopravní podnik, kde brzy skončí provoz českých tramvaji

29. 2. 2024 jsem dokumentoval provoz v malém dopravním podniku města Frankfurt nad Odrou poblíž hranic s Polskem. Letos od dubna se předpokládá dodání 13 vozidel Škoda ForCity Plus, které nahradí stávající vysokopodlažní KT4Dm.

 

 

 

Cesta vlakem proběhla bez problémů, jenom se mi nelíbilo počasí. Z Drážďan jsem odjel za slunečného počasí, ale už v Cottbusu byla mlha a zima.


Cottbus Hbf

Možná se ptáte, co tu dělá ICE, i když žádné takové spoje do Cottbusu nejezdí. Nedávno tu otevřeli nový závod, kam zavítají i ICE na údržbu.


Nádraží Frankfurt(Oder)

9:21 h jsem přijel do Frankfurtu, kde jsou kromě muzejního 64.317 odstavené pomalu už dosluhující elektrické lokomotivy řady 143.


Hraniční nádraží Frankfurt(Oder)

Autobusovou linkou 984 jsem potom odjel do nákladního nádraží na hranici s Polskem. Když jsem šplhal do svahu nahoru, zastavilo dole auto a řidič čuměl na mě. Když ale zjistil, že jenom fotím, tak zase odjel.


Posunovací lokomotiva

Podobně jako v Kutné Hoře tu mají motorové lokomotivy za úkol tahat elektrické lokomotivy mezi rozdílnými proudovými soustavami, což jsem dokumentoval i v tomto videu.


Linka 1 na konečné Neuberesinchen

Za hodinu jsem se vrátil autobusem do zastávky Anger, kde jsem přestoupil na linku 1 a jel na konečnou Neuberesinchen. Video

Dál jsem jel autobusovou linkou 987 do zastávky Immenweg, kde jsem přestoupil do linky 2. Oproti jiným dopravním podnikům není třeba nastoupit do autobusu předními dveřmi a ukázat řidičovi jízdenku. Jízdenky se dají koupit v automatech ve vozidle. Interval autobusů a tramvají je v centru 20 min, na okraji částečně jenom 60 min.


GT6M č. 305 linky 2 na konečné Europauniversität


Zrušená vozovna u konečné Europauniversität

Linkou 2 jsem se potom vrátil do zastávky Zentrum, kde jsem obědval a potom dokumentoval provoz. Video

Pokračoval jsem linkou 4, která jede daleko ven ze středu města až do zastávky Markendorf Ort.
Odtud jsem jel okrajovou linkou 982 přes vesnice Hohenwalde, Lichtenberg, Pagram a Rosengarten zase do zastávky Immenweg, odkud jsem pokračoval linkou 5 do Neuberesinchen, kde jsem šel do vozovny, kde jsem ale neměl štěstí a vyjíždět nebo zajíždět tramvaje jsem neviděl.


Vozovna

Potom jsem jel do zastávky Gerhart-Hauptmann-Straße, kde jsem přerušil cestu pro svačinu  v Lidlu.


Zastávka Zentrum

Potom jsem pokračoval do středu města, kde jsem opět dokumentoval provoz (video), než jsem pokračoval linkou 4 na předměstí Lebuser Vorstadt.


Konečná Lebuser Vorstadt

Tím průzkum skončil a vrátil jsem se na nádraží. Video


Nádraží Frankfurt(Oder)

Tam právě přijel rychlík z Polska s 40minutovým zpožděním. Zpoždění se ještě podstatně zvýšilo, protože policie hledala ve vlaku nelegální migranty. V středu stojí vlak dopravce ODEG do Brandenburgu a vpravo motoráček dopravce NEB do Königs Wusterhausenu.


ODEG do Cottbusu

17:10 h jsem odjel spěšným vlakem dopravce ODEG do Cottbusu. Vpravo čeká nákladní vlak do Polska. V Cottbusu jsem přestoupil do spěšného vlaku do Drážďan a dostal jsem se bez problémů domů. Technické parametry vozidel a tratě dopravního podniku najdete zde a informace o nových vozidlech zde.

Další fotky jsou na https://postimg.cc/gallery/rLCxDVj7

Přehled linek je na https://svf-ffo.de/files/2023/12/2024-netzplan_ff-abc.pdf