Ako bolo na Rušňoparáde 2024?

29.5.2024 8:00 Sebastián Langhoffer

Ako bolo na Rušňoparáde 2024?

Rušňoparáda v Košiciach patrí medzi najväčšie železničné podujatia na Slovensku s dlhoročnou tradíciou. Zároveň je tiež podujatím, ktoré som zatiaľ nikdy nenavštívil. Tento rok som sa to rozhodol zmeniť a dal som si tiež smelú úlohu, sprostredkovať toto podujatie aj čitateľom Vlaky.net. Tak čo, idete so mnou?

Ešte pred týždňom som mal v pláne návštevu Rušňoparády v sobotu. Hlavne kvôli ukončeniu prevádzky radu 460 u ZSSK a s tým súvisiacu jazdu posledného pantografu z Košíc do Prešova. Nakoniec ma však v priebehu týždňa zastihli rôzne povinnosti a v piatok večer som už ledva stál na nohách. Tak som sobotu strávil opravou bicyklov a domácimi prácami a na Rušňoparádu som zabudol. Až stretnutie a krátky rozhovor so susedom mi pripomenuli, že reportáže možno ešte majú zmysel, a tak by som mohol spojiť príjemné s užitočným. Bolo rozhodnuté, v nedeľu ráno sa ide do Košíc.


Návoz vozidiel Albatros klubu, Zvolen, 24.5.2024

Už v piatok ráno som registroval jeden z návozov techniky vo Zvolene, Albatros klub sa premiestňoval so strojmi 751.201, 754.071 a 350.020 a súpravou vozňov do Košíc. Inak ma však (okrem konca 460-ok) neinšpirovalo nič, nakopnutím bol až spomínaný sobotňajší rozhovor. Tak vstávam v nedeľu po štvrtej ráno a vyberám sa na železničnú zastávku. Tu povinne fotím ranný Gemeran na čele so 757 a vyrážam na výlet. Zaspávam, keď na niektorej ďalšej stanici nastúpi rodina s malými deťmi. Vtedy si vravím, že je po spánku. Deti sú ale prekvapivo disciplinované a zobúdzam sa až v Barci zatiaľ čo deti spia. Vystupujem na konečnej, v Košiciach. Tu si hneď po vystúpení zo súpravy všímam v diaľke pracovné vozidlo sovietskej výroby, DGKu-5. Prvý čiastkový cieľ na obzore.


DGKu-5, veterán hodný pochodu cez pol mesta, Košice, 26.5.2024

Okamžite prechádzam autobusové nástupište a mierim k miestu kde by sa mal nachádzať sovietsky stroj. Dostávam sa k čerpacej stanici a nejakému skladisku. Z parkoviska fotografujem DGKu a v okolí skladiska dokumentujem odstavené rajky v rôznych náteroch. Po splnení cieľa mierim späť na stanicu, keď mi ponad hlavu po moste prejde súprava Albatros klubu, v programe uvedená ako nostalgický vlak do Bratislavy. Pridávam do kroku aby som mohol zdokumentovať súpravu aj napriek nepriaznivým svetelným podmienkam a zisťujem bližšie informácie o možnosti dopravy do depa. V krátkom čase má odchod kyvadlová doprava zabezpečená strojom 861.015. Predaj lístkov a vstupeniek v jednom prebieha na nástupišti, súprava odchádza načas, úplne plná aj so mnou.


Dunihlav 861.015 zabezpečuje kyvadlovú dopravu medzi stanicou a depom, Košice, 26.5.2024

Pomalou rýchlosťou prichádzame do depa, kde sa zo súpravy vyhrnie dav ľudí, hlavne rodičov s deťmi. Dokumentovať stroje vystavené pred rotundou sa ani nepokúšam. Zameriavam sa teraz hlavne na stroje nachádzajúce sa mimo centra diania. Atmosféru na podujatí dokresľuje country kapela Kentucky Jack. Pomaly som tiež nasýtený východoslovenskou mutáciou rodného jazyka. Do točňoparády sa mi darí zhotoviť viacero použiteľných záberov. Keď sa však začne blížiť čas točnoparády, teda prehliadky rušňov na točni, vyrazím k točni a nájdem si svoje miesto vhodné k fotografovaniu.


Vystavované rušne v obliehaní davu, Košice, 26.5.2024

Točňoparáda začína presne, ako prvý vstupuje na točňu miestny stroj radu 712, ktorý sa však len chystá na posun s iným rušňami. Prvým predstaveným exponátom je parná lokomotíva 434.2338, nasledujú všetky rušne vystavené pred rotundou, pričom stroje elektrické sú pristavované na točňu práve 712-kou. Prekvapením pre mňa bolo, že na rozdiel od Rendezu mohlo publikum zotrvať na svojich miestach po celom obvode točne. To bolo možné aj vďaka disciplinovanosti publika a organizátorom, ktorí sa riadili presným harmonogramom, a tak bol potrebný lúč točne vždy priechodný. Milým prekvapením pre mňa bola aj prezentácia rušňov súkromných dopravcov, ktorí boli koniec-koncov uvedení aj v zozname partnerov/sponzorov podujatia.


Na točňu vchádza prvá parná lokomotíva, 434.2338, Košice, 26.5.2024

Točňoparádu po vyše hodine a pol ukončuje druhá pojazdná parná lokomotíva, ktorá sa výstavy zúčastnila – popradský papagáj 477.013. Jeho odchodom z točne sa končí prehliadka rušňov a v podstate sa pomaly začína vyprázdňovať aj plocha pred rotundou. Časť návštevníkov ide na prieskum depa, rodiny s deťmi vyrážajú na prieskum stánkov. Ja sa teda tiež vyberám zdokumentovať stánky a atrakcie, ale tiež využívam preriedenie davu na dokumentáciu vystavených rušňov. Stanovištia strojvodcu sú však naďalej plné a dostávam sa len na dve. Na rozdiel od Rendezu sa mi však darí nahliadnuť k modelárom, tu sa až tak dlhé rady nestáli. Po zozbieraní zvyšných záberov nastupujem do súpravy kyvadlovej dopravy a mierim späť na stanicu.


V krátkosti u modelárov – vydarený model TEŽ, Košice, 26.5.2024

Na stanici dokumentujem prevádzku, niekoľko rušňov súkromných dopravcov, vrátane tých odchádzajúcich z výstavy. Zameriavam sa tiež na odstavené honekre, pôsobiace dojmom čakania na poslednú cestu. Nachádza sa medzi nimi aj niekoľko kusov v zelenej farebnej schéme s oranžovými dverami, v prevádzke u nás už minulosť. Potom sa konečne presúvam k záverečnému bodu programu – príchodu mimoriadneho autovlaku v rámci podujatia 500 km slovenských. Dostávam sa k autorampe, kde má prebehnúť verejná vykládka. Tu sa však po dlhých minútach čakania dozvedám, že autovlak príde o čosi neskôr a vykládka začne o hodinu neskôr. Vtedy som sa rozhodol, že na vykládku čakať nebudem.


Medzi odstavenými vozňami je aj Bdtmee 22-44 006, Košice, 26.5.2024

Vraciam sa na stanicu a dúfam, že sa mi podarí zdokumentovať aspoň príchod autovlaku aby bola dokumentácia z dnešného dňa celistvá. Šance sú dosť vysoké, Gemeran totiž už mešká na príchode niekoľko desiatok minút a tým pádom sa naberá aj meškanie na odchode, keďže späť ide rovnaká súprava. Predpoklad sa nakoniec splní, Gemeran nabral pár desiatok minút a autovlak stihol prísť. Jedinou otázkou bolo, na ktorú koľaj bude pristavený. Nakoniec súprava prichádza šťastlivo medzi prvé a druhé nástupište, a tak sa darí zdokumentovať celú súpravu. Tú si samozrejme prezerá aj množstvo ďalších zvedavcov vrátane železničného personálu. Tým sú všetky moje ciele dnešného dňa splnené a ostáva len nastúpiť do Gemeranu a vyraziť na dlhú cestu domov.


Príchod špeciálneho autovlaku do cieľovej stanice, bolo na čo pozerať, Košice, 26.5.2024

Prvú tretinu cesty sa mi darí prespať. V ďalšej tretine sa venujem knihe a v poslednej tretine sledujem dianie vonku. V Plešivci si všímam pár strojov radu 742, 746 a 751, depo však oproti minulosti pôsobí prázdne. Situáciu vo fiľakovskej služobni neopíšem, nakoľko rýchlik sa jej úspešne vyhýba. V Lučenci je plno motorákov radu 812 a 813, nejaké 746-ky, 861 sa mihla kdesi za nákladnými vozňami pri čerpacej stanici. V Lučenci tiež zisťujem, že sme nabrali statočných štyridsať minút, čaro južnej trasy. Ale k tej ospalej krajinke, ktorá sa premieta v okne vozňa to asi pasuje. Na domovskej zastávke vybieham z vozňa a opäť zhotovujem povinnú fotku Gemeranu, posledný záber úspešného dňa.


Povinná fotografia meškajúceho R 920 Gemeran, Detva, 26.5.2024

Aké sú moje dojmy z Rušňoparády? Dobré. Moje očakávania splnila. Je však nutné podotknúť, že v súčasnej podobe ide skôr o podujatie hlavne pre širokú verejnosť, tým myslím rodiny s deťmi. Hlavne skladbou prezentovaných rušňov, ale aj sprievodného programu. Je určite väčším lákadlom pre rodiny na vyplnenie víkendu a videnie niečoho zaujímavého ako pre železničných fajnšmekrov. Tým však rozhodne neupieram organizátorom zásluhy za príkladne pripravené podujatie a zhromaždenie značného množstva rušňov na jednom mieste, ako aj trpezlivý prístup a popularizáciu železnice ako takej medzi masami. Ďakujem za prípravu príjemného zážitku a verím, že sa v tejto tradícii bude naďalej pokračovať.

Celá sprievodná fotodokumentácia: autor článku

Titulná fotografia: Rušeň 477.013 vchádza na točňu, Košice, 26.5.2024

Galéria