Krupina

Krupina / Krupina zastávka sa nachádza na trati ŽSR číslo 153 Zvolen - Čata. Osobná doprava bola zastavená v roku 2003.

Nesamostatná železničná stanica Krupina v km 33,792 (od Zvolena) 40,404 (od Šiah) jednokoľajnej trate Zvolen osobná stanica - Šahy. Nesamostatná stanica je pridelená k ŽST Šahy.
Je stanicou : zmiešanou - podľa povahy práce, medziľahlou - po prevádzkovej stránke,
Vlečka Mlyn Krupina a.s. odbočuje z koľaje číslo 4, výhybkou číslo 4
Hlásnice, (hradlá), odbočky, nákladiská, závorárske stanovištia a zastávky až k susedným staniciam: Bzovská Lehôtka zastávka leží v km 21,594 medzi stanicami Sása - Pliešovce a Krupina. Má čakáreň pre cestujúcich, dĺžka nástupišťa je 50m. Je elektricky osvetlená. Babiná nákladisko zastávka leží v km 25,448 medzi stanicami Sása - Pliešovce a Krupina. Má čakáreň, dĺžka nástupišťa je 80m, je elektricky osvetlené. Krupina predmestie zastávka leží v km 32,150 medzi stanicami Sása – Pliešovce a Krupina. Má čakáreň pre cestujúcich, dĺžka nástupišťa 100m. Je elektricky osvetlená. Bzovík zastávka leží v km 37,964 medzi stanicami Krupina - Hontianske Nemce. Má čakáreň pre cestujúcich, dĺžka nástupišťa je 120m. Je elektricky osvetlená. Devičie zastávka leží v km 34,035 medzi stanicami Krupina – Hontianske Nemce. Má vybudovaný prístrešok, dĺžka nástupišťa je 100m. Je elektricky osvetlená.
 
V železničnej stanici Krupina je zabezpečovacie zariadenie 1. kategórie (svetelné vchodové návestidlá a predzvesti bez rýchlostnej signalizácie). Výhybky č.1 a č.13 sú závislé na vchodových návestidlách, sú vybavené zariadením na samovratnú činnosť výhybiek.  V medzistaničnom úseku Krupina - Sása - Pliešovce je traťové zabezpečovacie zariadenie 1. kategórie (telefonické dorozumievanie). V medzistaničnom úseku Krupina - Hontianske Nemce je traťové zabezpečovacie zariadenie 1. kategórie (telefonické dorozumievanie).
 
V stanici je jedna otvorená bočná - čelná rampa. Dĺžka rampy je 82 m o celkovej ploche 164 m2. Čelná rampa je pri koľaji číslo 6. Bočná rampa je pri koľaji č.4 Prístup k rampe je z miestnej komunikácie.
V železničnej stanici sa nachádzajú manipulačné priestory vedľa koľají číslo 4, 4a, ktoré slúžia pre nakládku a vykládku vozňových zásielok. Priestranstvo je spevnené, prístup je z miestnej komunikácie.

trať Zvolen – Krupina, ktorej cieľom bolo zdokonaliť dopravné spojenie veľkého územia na juh od Zvolena (inklinujúceho doposiaľ k Maďarsku) k svojmu novému správnemu centru. Stavebné práce boli zahájené 3.1.1923 a podieľalo sa na nich 5 firiem, ktoré získali zákazku vo verejnej súťaži. Na 34 km dlhej trati postavenej prakticky bez úrovňových priecest&ia