Medzev

Železničná stanica Medzev je konečná stanica 15,358 km železničnej trate (ŽSR-168) Moldava nad Bodvou - Medzev a zároveň tu do roku 1973 začína 2,960 km dlhá trať do stanice Baňa Lucia. Poloha stanice: vľavo smerom od stanice Moldava nad Bodvou. Vpravo pred začiatkom koľajisko zo smeru Moldava nad Bodvou sa v minulosti pripájala vlečka miestneho závodu na spracovanie dreva. Za ňou sa v minulosti nachádza výtopna pre jednu lokomotívy, ktorá bola v roku 1930 prestavaná ako garáž pre motorové vozne. Približne v strede koľajisko stanice sa nachádza pôvodná staničná budova postavená podľa typového výkresu ako budova 3. triedy MÁV pre miestne železnica. V súčasnosti je uzamknutá a vedľa sa nachádza objekt WC úplne zarastený v náletových drevinách. Za ňou sa na zhlavie smer koniec trate úvraťovo pripája vlečka, ktorá cez priecestie pokračuje do areálu miestneho podniku.

Stav: 20.11.2016

Zdroje: Svět železnice, číslo 49: Místní dráha Moldava - Medzev - Lucibaňa , Karel Breiter, Nakladatelství Corona, s.r.o., 2014

Autor: Michal Čellár

Prevzaté z wikipedia:

História 

Mestečko Medzev bolo založené nemeckými kolonistami, ktorých do krajiny pozval, po tatárskych vpádoch v roku 1241, prostredníctvom svojích poslov vtedajší uhorský kráľ Béla IV.

Prvé osídlenie sa uskutočnilo severozápadne od terajšieho Medzeva v oblasti s názvom Dorfel(Dedinka). Pôvodné obyvateľstvo ešte aj dnes hovorí v prevažnej väčšine nemeckým nárečím po mantácky

Založenie Medzeva 

Pahorkatinný až vrchovinný chotár Medzeva sa rozkladá na východných svahoch Slovenského rudohoria v západnej časti Košickej kotliny. Mestečko leží 36 km na západ od Košíc v doline riečky Bodvy. Dôkazy o prítomnosti človeka na jeho území v praveku a staroveku nemáme. Ľudia v najstarších dobách osídľovali nižšie položené miesta, kde mali lepšie životné podmienky.

Nižný Medzev vznikol až v 14. storočí, hoci pôvodné osídlenie tohto územia je omnoho skoršie. Na pozvanie Arpádovcov ho po tatárskom vpáde v 2.polovici 13.storočia kolonizovali nemeckí osadníci. Prví nemeckí kolonisti sa tu usadili na mieste, kde sa potok Pivónia, dnes Pivering, vlieva do riečky Bodvy. Je to asi 2 km západne od stredu dnešného Nižného Medzeva. Toto územie okolo sútoku sa dnes nazýva Dorfel, čo v preklade znamená dedinka.

Obyvatelia Dorflu sa v prvej polovici 14. storočia presťahovali nižšie do oblasti tzv. Grundu (terajšia ulica Grund). Urobili tak s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli nedostatku pitnej vody. Okrem toho na novom mieste mali viac ornej pôdy, lúk a pastvín i lepšie možnosti stavby početných hámrov na riečke bodve a jej mnohých prítokoch. Odkiaľ tu nemeckí kolonisti prišli, nie je známe. Pravdepodobne boli flámskeho pôvodu.

O vzniku názvu Medzev sa zachovali rôzne povesti. Jedna z nich hovorí, že pomeno