Nemecká

Zástavka Nemecká leží v km 45,724 medzi stanicami Dubová - Medzibrod. Administratívne je pridelená železničnej stanici Slovenská Ľupča. Má čakáreň pre cestujúcich, elektrické osvetlenie, nástupište dlhé 260 m.

Nemecká je veľká obec (440 m) 10 km na západ od Podbrezovej spojená s obcou Dubová. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1281 a patrila ľupčianskemu panstvu. Obyvatelia sa zaoberali čipkárstvom, podomovým obchodom a pracovali v poľnohospodárstve a v rafinérii v Dubovej.
    Pred 2. svetovou vojnou bola v prevádzke v obci vápenka a tehelňa. V tejto vápenke Nemci v januári 1944 zastrelili a spálili asi 900 mužov, žien a detí. Bývalá vápenka je upravená na pietne miesto a doplnená pamätnou sieňou s vystaveným dokumentačným materiálom. Pomník je od akademickej sochárky K. Patakyovej.
    V obci sa nachádza rímskokatolícky gotický kostol sv. Mikuláša z 15. storočia, zbarokizovaný v 18. a upravený v 20 storočí. Vo svätyni sa zachovala gotická klenba, vnútorné zariadenie je z 18. a 19. storočia.
    Chotár obce leží v ochrannom pásme NAPANT-u.

Národná kultúrna pamiatka - Pamätník Nemecká

REPRESÁLIE NACISTOV A PRÍSLUŠNÍKOV POHG NA SLOVENSKU V ROKOCH 1944 - 1945


Pamätník Nemecká

Stála expozícia Represálie nacistov a príslušníkov POHG na Slovensku v rokoch 1944-1945.

      Nachádzate sa v expozícii pamätnej izby v Nemeckej. Expozícia jevenovaná jednej z najtraglckejších kapitol slovenských novodobých dejín - represáliám nemeckých nacistov a ich domácich kolaborantov z radov Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy (POHG) a príslušníkov nemeckej národnostnej skupiny.
        Prvá časť spracúva všeobecný úvod do danej problematlky a zárov eň zachytáva priebeh, hlavných aktérov a obete vraždenia v Kremničke a Nemeckej - miestach početne najrozsiahlejších represálií s charakterom vyhladzovacích akcií na území Slovenska. Úvod v tejto miestnosti v stručnosti načrtáva základné tendencie vývoja ľudáckeho režimu a udalosti až do vojenského potlačenia Slovenského národného povstania (SNP) jednotkami Nemeckej brannej moci a Zbraní SS a obsadenia politického a vojenského centra Povstania - Banskej Bystrice. Za týmito nemeckými formáciami postupoval nacistický policajno - bezpečnostný aparát pozostávajúci z príslušníkov Bezpečnostnej služby (Sicherheitsdienst - SD) a Bezpečnostnej polície (Sicherheitspolizei - SiPo), ktorého úlohou bolo stíhanie, zatýkanie a následná likvidácia účastníkov Povstania, príslušníkov odboja, civilných osôb pomáhajúcich Povstaniu a rasovo prenasledovaných osôb, najmä židov a Rómov.
        Vraždenie v Nemeckej, v bývalej vápenke, prebiehalo o