Kláštor pod Znievom

Železničná zastávka Kláštor pod Znievom leží na trati ŽSR č. 170 Vrútky - Zvolen os.st, v medzistaničnom úseku Príbovce - Diviaky.
Poloha budovy: vpravo, v smere od Vrútok

História obce (http://www.obecklastor.sk/)

Kláštor pod Znievom ani svojou zemepisnou polohou, ani počtom svojich obyvateľov, ani svojím hospodárskym významom nepatrí medzi významnejšie obce Slovenska. Ale napriek tomu mal a má Kláštor pod Znievom nemalý význam, ktorý súvisí s dejinnou úlohou, akú mala táto obec nielen v minulosti Turca, ale aj vo vývine náboženských a kultúrnych osudov slovenského národa.

Hoci prvé stopy po osídlení pochádzajú v rámci širšieho regiónu už zo staršej doby kamennej (3200 – 1900 p.n.l.), bezprostredné okolie Znieva bolo osídlené až v dobe bronzovej. Dokladajú to zlomky dvoch medených sekeromlatov zo staršej doby bronzovej (1900 – 1500 p.n.l.) ako aj hromadný nález bronzových predmetov z mladšej doby bronzovej (1200 – 1000 p.n.l.). V dobe rímskej (1. – 4. stor. n.l.) bolo už územie obce i poloha neskoršieho hradu osídlená ľudom púchovskej kultúry. K uvedenému obdobiu patria i nálezy mincí rímskych cisárov pochádzajúce údajne z katastra obce.

Napriek potvrdenému a pomerne hustému osídleniu Turčianskej kotliny slovanským etnikom už od predveľkomoravského obdobia nemáme dosiaľ priamo z obce žiadne konkrétne poznatky o existencii slovanského sídliska. Rozhodujúcim činiteľom pri vzniku Kláštora pod Znievom bola existencia cesty vedúcej cez Diel (nad dnešným Vríckom) v pohorí Žiar, ktorá spájala kotlinu pri hornom toku rieky Nitry so širokou kotlinou rieky Turca a prechádzala práve územím našej obce. Nad touto cestou vyčnieva severný výbežok pohoria Žiare, ktorý bol priam predurčený, aby jeho temä strážilo cestu, ktorá pod ním viedla ...

Do konca 12. storočia vzniklo v Turci približne tridsaťdeväť osád. Už v tomto čase sa v Turci usadili zoborskí benediktíni, ktorých panovník aj hmotne dotoval. Hraničná listina kráľa Kolomana z roku 1113 uvádza jediný majetok a to ”villam sancti Ypoliti”, čo podľa neskorších prameňov bol dnešný Kláštor pod Znievom. Túto skutočnosť môžeme považovať za dôkaz centra väčšej občiny na území Kláštora pod Znievom už na prelome 10.-11.storočia, teda ešte pred príchodom benediktínov.

O tom, akou obcou teda Kláštor pod Znievom je, svedčí v prvom rade jeho názov, zložený z dvoch výrazov. Z prvého sa dozvedáme, že obec dostala meno od kláštora, ktorý tu bol založený, zatiaľ čo význam druhého výrazu – Zniev alebo Zniov – je nejasný. Predovšetkým nie je isté, čo tento výraz znamená a nie je jasné, čo sa týmto názvom pôvodne označovalo, či skalný výbežok pohoria Žiare a či hrad, ktorý na tomto výbežku povstal. Na otázku, čo vzniklo skôr, kl&a