SŽDC k rekonstrukci mostu pod Vyšehradem

25.5.2018 11:00Zdroj: SŽDC - tisková informace

Vzhledem k velkému počtu dotazů na téma rekonstrukce mostu pod Vyšehradem jsme pro vás připravili souhrnnou informaci k dané problematice.

Na základě schválené Studie proveditelnosti úseku Praha hl. n. – Praha Smíchov ve variantě STŘED 1.1. zadala SŽDC na konci roku 2016 zpracování Záměru projektu společně s Dokumentací pro vydání rozhodnutí o umístění stavby, jejíž náplní je i rekonstrukce železničních mostu pod Vyšehradem. Zvolená varianta předpokládala sanaci stávajícího památkově chráněného železničního mostu přes Vltavu při prodloužení jeho životnosti o 30 let. Jelikož si SŽDC uvědomuje význam tohoto mostu, vyčlenila v rámci zakázky jeden rok na provedení podrobného průzkumu. Jeho součástí byla podrobná prohlídka, stavebnětechnický průzkum, materiálové zkoušky vzorků ocelové mostní konstrukce a statická a dynamická ověřovací zkouška.

Uskutečněný průzkum však prokázal, že stávající nosná konstrukce je ve výrazně horším stavu, než se původně předpokládalo. Použitá ocel je z dnešního pohledu pro dynamicky namáhané mostní konstrukce zcela nevhodná a v rámci rekonstrukce je nutné vyměnit min. 60 % prvků stávající ocelové konstrukce s efektem prodloužení životnosti nosné konstrukce o pouhých 30 let. Pro výměnu těchto prvků bude třeba minimálně dalších 20 % prvků demontovat. Tyto nepříliš pozitivní výsledky průzkumu nás přiměly k opětovnému přehodnocení navržené koncepce sanace stávající nosné konstrukce a prokázaly, že stávající ocelová konstrukce je v podstatě neopravitelná pro výhledové provozování železniční dopravy. Rovněž zkušenosti se sanacemi obdobných konstrukcí nás v minulosti dostatečně poučily, že faktický stav konstrukce se v rámci realizace ukáže ještě v horším stavu, než předpokládal projekt, což vyžaduje daleko větší sanační zásah.

SŽDC si je vědoma kulturní hodnoty a dědictví této významné památky, proto vynaložila značné úsilí na záchranu stávající ocelové konstrukce, ale výsledky průzkumu zhotoveného odbornou firmou, pro kterou aktuálně necháváme zpracovat oponentní posudky, hovoří zcela jasně. S ohledem na bezpečnost železničního provozu na této významné trati aktuálně prověřujeme variantu výměny stávající konstrukce za novou ocelovou s ponecháním stávající spodní stavby, která by byla sanována. Tvarově by nově navrhovaná konstrukce byla co nejvíce podobná té stávající a zachoval by se tak její původní historický ráz. Tento postup nebude zcela jistě jednoduchý a najde si své odpůrce, rovněž bude pravděpodobně nutno projít složitým procesem sejmutí památkové ochrany ze stávající konstrukce. Nicméně tato varianta se na základě dosud provedených prací ukazuje jako jediná reálně možná, pokud chceme výhledově zajistit provozuschopnost na trati spojující pražské smíchovské a hlavní nádraží. 

Nespornými výhodami této varianty je podstatné zkrácení doby výluk na trati při vlastní realizaci, odstranění omezení provozu spočívajících v nedostatečné zatížitelnosti mostu a zajištění normových parametrů zejména v oblasti bezpečnosti. Současně je nutno zdůraznit, že při rekonstrukci stávajícího mostu bychom byli schopni zajistit prodloužení jeho životnosti o pouhých 30 let, zatímco nově prověřovaná varianta by umožnila prodloužení životnosti na 100 let a současně by zajistila dostatečně kapacitní normové parametry mostu.

Zahájení prací na realizaci zvolené varianty nedokážeme v současné době odhadnout. Vše bude záviset na projednání s orgány památkové péče, příslušnými útvary MHMP a Ministerstvem dopravy. Teprve po schválení výše uvedené varianty řešení budeme schopni přesněji stanovit předpokládaný termín realizace stavby.

Co se týká aktuálního stavu mostu, SŽDC prováděla jeho údržbu. Ocelová konstrukce je obecně výrazně náchylnější na opotřebení, než je tomu u kamenných mostů. Navíc stáří mostu a stále narůstající zatížení se logicky podepsaly na jeho stavu. Slouží více než sto let a již více než deset let přesluhuje oproti původním technickým předpokladům. Jeho oprava je nutná a nelze ji odkládat.