Modelové kolejiště velikosti H0 - Jan Ulbrich (Nové Město na Moravě)

23.5.2006 10:05 Jan Ulbrich

Modelové kolejiště velikosti H0 - Jan Ulbrich (Nové Město na Moravě)

Prozatím jsem měl postaveno několik menších kolejišť,ale vždy to nebylo to pravé ořechové. Byli umístěny pouze v bytě a to je vždy problém zvlášť pro modelovou velikost H0. Problém s místem pro stavbu kolejiště vyřešilo pronajmutí místnosti 3x4m. Jelikož materiálu jsem měl pro začátek dostatek hned v létě 2002 jsem začal stavbu. Nejdříve jsem postavil 5 rámů. Všechny byly smontovány kolem stěn a v celku tvoří písmeno U. Tím se podařilo využít celou místnost.

Charakter tratě

Kolejiště tvoří dvě jednokolejné tratě. Hlavní trať tvoří velký okruh, začíná a končí v hlavní stanici Samotín /do budoucna se počítá s elektrifikací/. Z hlavní tratě bude odbočovat trať do skryté 7 kolejné stanice, která bude postavena pod rámy č. 1-3. Původní skrytá stanice už nevyhovovala provozu /pouze 5 krátkých kolejí/ a byla demontována.

Ve skryté části bude odbočovat kolej do tzv. servisní části /3 koleje/, kde se budou sestavovat jednotlivé soupravy. Budou zde i odstavné koleje pro lokomotivy /servisní depo/. Vedlejší trať začíná v hlavní stanici Samotín a končí vratnou smyčkou. Ve vratné smyčce je vložena odbočná vyhybka z které vede trať do koncové stanice Tomíkovice.

Provoz

Provoz je zajišťován elektrickou a motorovou trakcí přibližně v období let 1989-1995, kdy byl provoz ještě ČSD a postupně ČD a ŽSR. Obě tratě mají malé poloměry oblouků. Z tohoto důvodu je osobní doprava zajišťována pouze vozy 1:100. Nákladní doprava se předpokládá s postrky přípřeží, jak na hlavní tak i na vedlejší trati.                                                                                                                                 

Hlavní trať je stavěna přibližně na provoz tratě Jihlava - Veselí nad Lužnicí. Vozbu budou zajišťovat ř. 210, 230, 242, 751, 850. Na vedlejší trati bude provoz zajišťován motorovými vozy řady 820 + Balm nebo s kombinací s řadou 735, 742 apod. nákladní dopravu zajišťuje řada 721, 735, 742, 751.

Kolejivo

Kolejivo je na celém kolejišti  od firmy PILZ/ natahování prutů do podloží nebo flexi kolejí/. Na většině kolejiště jsou pod kolejové pole nalepeny silnější pásy molitanu sloužící k odhlučnění souprav. Kolejová pole jsou natírány rzí a zasypány štěrkem co možná nejvěrněji. Všechny vyhybky mají klasické přestavníky /pro lepší chod jsou upraveny/.

 

Zabezpečení provozu kolejiště

Hlavní stanice Samotín je zabezpečena přepínači a souhlasovými tlačítky na každém zhlaví /na způsob zabezpečení elektromechaniky/.Na jednom zhlaví budou osazeny mechanické návěstidla /skupinová/, na druhém světelná /skupinová vzor SSSR/.

Hlavní trať je rozdělena na tři traťové úseky. Skrytou stanici kryje hláska Kamenná se zastávkou. Hláska zabezpečuje vjezdy a odjezdy z a do skryté stanice. Návěstidla jsou zde světelná s předvěsti /vz. SSSR/.

Dále je zde vrcholová stanice na kopci Svatý Tomáš. Zabezpečení stanice bude jako klasická reléovka. Jelikož stanice je ve tvaru S tak zde budou vloženy i opakovačky. Návěstidla budou doplněny proužkem /rychlost 60km/. Stanice bude převážně sloužit ke křižování či odvěšování postrku. Je zde postavena krátká manipulační kolej. Jedna kusá kolej bude sloužit jako vlečka OTV.

Na vedlejší trati bude zřízena hláska Malínská skála, která bude krýt dvě vlečky /kamenolom a lesní závod/. Bude zde zřízena i zastávka. Další dopravna na vedlejší trati bude vyhýbna Buková s jednou kusou kolejí /budou se zde deponovat vozy pro vlečku kamenolom/. Z vyhýbny trať pokračuje do vratné skryté smyčky, a odbočnou vyhybkou do koncové stanice Tomkovice.

Na celé trati budou mechanické návěstidla. Provoz řízen přepínači a souhlasovými tlačítky /elektromechanika/.

Provoz vlakových souprav zajišťují celkem 4 regulátory jízdy /jedno silné trafo/.

  1. obsluha stanice Samotín
  2. obsluha celé hlavní tratě / včetně skryté stanice/
  3. obsluha vedlejší tratě / včetně vratné smyčky/
  4. obsluha stanice Tomíkovice

 

Krajina

Kolejiště tvoří ráz kopcovité krajiny přibližně Českomoravské vrchoviny.Krajina je vyráběna žebrováni /kartony/ potažené síťovinou a polepováním namočeného sádrového obvazu. Stavba takové krajiny není tak náročná a výsledný efekt stojí opravdu za to. Dotváření krajiny je postupné, běžnými doplňky dostupné na burzách nebo modelářské obchodní síti.

Drážní a civilní budovy

Stavby kolem hlavní trati budou zhotoveny dle fotografií nebo výkresů /jako u skutečné trati Jihlava - Veselí nad Lužnicí/ v  požadovaném měřítku. Drážní budovy kolem vedlejší tratě budou prozatím od Malé železnice do budoucna vlastní stavby. Veškeré jiné stavby budou zhotoveny z kartonu, výkresu a dřevěných profilů.

Závěr

V současné době je kolejiště jedno velké staveniště. Částečně je hotova krajina podél stěn, včetně malované kulisy a části lepenou tapetou. Podle volna /moc ho není / a nálady se zdokonaluje /dle připomínek kolegů při pracovních schůzkách/ i jednotlivé zapojení traťových úseků a stanic. Odstraňují se tím postupně dřívější chybné kroky /např.centrální ovládací panel v jedné skříni za čtyři samostatné/. Čas od času se provádí zkušební jízdy na celém kolejišti /někdy i do brzkých ranních hodin/.

Galéria