Ako sme v roku 2006 nenaštartovali M262.004

21.12.2006 16:50 MAYO

Ako sme v roku 2006 nenaštartovali M262.004

V septembri 2006 sme vás na našej stránke informovali o úspešnej akvizícii motorového vozňa M262.004, ktorý chceme využívať na účely mobilnej klubovne VLAKY.NET Klubu. Vtedy sa nám podarilo motorový vozeň úspešne dopraviť do priestorov historického bratislavského východného depa. Poďme si stručne zrekapitulovať čo všetko sa nám na motorovom vozni podarilo v roku 2006 urobiť.

Naštartujme ju ...

Naše prvé stretnutie na Rendézi bolo "nemontérkove". Hlavným účelom nášho zjazdu bolo zoznámenie sa s naším novým prírastkom. V uvítacom  výbore bol aj Ing. Jirko Kubáček, ktorý hneď razantne navrhol motor naštartovať. Toto sme pôvodne neplánovali, avšak ako sa dá lepšie zoznámiť s motorovým vozňom ak nie práve jeho naštartovaním? Nemuseli sme premýšlať dlho. Po vizuálnej obhliadke motorového vozňa, motora a batérii sme začali zavodňovať vodný chladiaci okruh. So zavodňovaním sme sa však vysoko nedostali. Krátko na to ako hadicou pretiekli prvé desiatky litrov vody nám naša M262.004 odpovedala menšími či väčšími fontánkami. Netesnosti sme pri prvom zavodňovaní zistili na chladiacich článkoch a v oddieli pre cestujúcich.

Vtedy sme pochopili, že "dnes to nenaštartujeme", alebo ako by Laci povedal "strojček nezavrčí". Na druhej strane, máme námet na ďalšie, už "montérkové" stretnutie, ktoré sme si naplánovali hneď na ďalší víkend.

 

Prvá brigádka

Posledné septembrové sobotňajšie ráno sme sa na Rendézi zišli už aj s montérkami. Medzi prvými brigádnikmi bol Pipo, ktorý sa vďaka jeho skúsenostiam s motorovými vozňami tejto rady v "teplanskom" depe stal našim "stavbyvedúcim". Treba podotknúť, že Pipo si s našou M262.004 celkom dobre porozumel a rekonštrukčné práce vďaka jeho zápalu pre dobrú vec napredujú dobrým tempom. Tempo opráv by mohlo byť určite aj rýchlejšie, avšak skutočnosť, že vozeň stojí pod holým nebom predurčuje závislosť rekonštrukčných prác na počasí.

Na našej prvej malej brigáde sme sa pustili do demontovania prasknutých ventilov na potrubí kúrenia v oddieli pre cestujúcich a do preťesňovania chladiacich článkov na pravej strane motorového vozňa. Ventily sa držali statočne, ich povoľovanie nám dalo poriadne zabrať a bolo by bez pomoci chlapov z miestneho Klubu priateľov histórie železničnej dopravy a ich "parárskym" kľučom v podstate nemožné.

Medzitým sa druhá časť nášho komanda "zabávala" s chladiacimi článkami na pravej strane motorového vozňa. Po zložení žalúzii sa zložili aj všetky chladiace články. Tie sme prečistili a nanovo ich dosadili na svoje miesta, pričom sme použili nové hadice. Tie staré už boli popraskané a boli jedným zo zdrojov fontán pri prvom zavodňovaní motorového vozňa.

 

Pokus o zavodnenie č. 2

V polovici októbra sme si vyhradili na brigádu obidva dni víkendu. V sobotu sme pretesnili chladiace články aj na ľavej strane motorového vozňa. Podarilo sa nám aj vymeniť prasknuté ventily v oddiele pre cestujúcich. Tým pádom sme odstránili závady, ktoré sme zistili pri prvom zavodňovaní. Zavodňovanie č. 2 sme si nechali na nedeľné ráno.

V spoločnosti Piovej kamery sme v nedeľu ráno začali motorový vozeň opäť zavodňovať. Voda tentokrát stúpala vyššie ako predtým, čo nám pridalo na optimizme. No studená sprcha prišla len krátku chvíľu na to ... Objavili sa ďalšie fontány, tentokrát ešte výdatnejšie. Tentokrát to bol prasknutý chladiaci článok na ľavej strane motorového vozňa, prasknutý plášť na olejovom chladiči pod motorom a 2 vyrazené mrazové poistky na motore. Vodu sme prestali napúšťať a štartovanie vozňa sme museli opäť odložiť. Oddiel pre cestujúcich už tento krát nebol vytopený. A hneď sme mali program na ďalšie víkendy.

 

M262.004 sme uložili na zimný spánok

Počasie brigádam prialo ešte aj koncom novembra a začiatkom decembra. Stihli sme ešte odmontovať výfuky z motora, aby sme mali prístup k vyrazeným mrazovým poistkám. Prístup k niektorým skrutkám výfukov bol doslova artistický a vyžadoval si rôzne zaujímavé polohy rúk a tela. A to ešte zažijeme asi kopec ďalšej srandy keď ich budeme dávať naspäť ... 

Potom sme sa už však venovali skôr prácam súvisiacim so zazimovaním nášho motorového vozňa. Na prednej polovici strechy sme našli niekoľko dier. Zároveň sme potrebovali prikryť komín a preto sme sa rozhodli zakryť celú polovicu strechy plachtou. Bol to veru zaujímavý pohľad na takto prikrytý motorový vozeň, ktorý sa bežne nenaskytá. Tento neobvyklý úkaz pripomínal Jirkovi Kubáčkovi vzducholoď. Kto vie prečo ... :-)

Začiatkom decembra sa nám opäť vďaka pomoci chlapov z miestneho spolku podarilo zavariť roztrhnutý plášť olejového chladiča a zároveň tento chladič aj prečistiť. Teraz by už tmel na zrekonštruovanom chladiči mal byť vysušený a chladič pripravený na plnenie svojich úloch pri chladení motora. Ten však na svoje miesto namontujeme až na jar.

Našej "Fontáne" prajeme sladký zimný spánok. Veríme že v budúcom roku sa naštartovaniu nebude priečiť tak ako sa priečila v tomto roku. No nebolo to jej vinou. Človek si až takto uvedomí koľko problémov spôsobí zlé odvodnenie motorového vozňa pred zimou.

Ďalšie zápisky z našich brigád nájdete v Kronike motorového vozňa M262.004.

 

Na záver...

Tohtoročné brigády sme na našej stránke neoznamovali, pretože sa vačšinou jednalo o práce ktoré si nevyžadovali veľa rúk. Dúfame, že v budúcom roku príde čas aj na príjemnejšie roboty akými budú čistenie a rekonštrukcia interiéru, rekonštrukcia vonkajšieho plášťa a jeho maľovanie a pod. Pri týchto prácach určite privítame aj ďalšie šikovné ruky a tieto brigády budeme oznamovať na našej stránke.

Za tento rok ďakujeme za pomoc pri prácach na rekonštrukcii nášho motorového vozňa brigáde pod odborným vedením Pipa:

Designer, Laci, Mateso, 350.009, Pio, Koko, M@jo, Joe, Hrouda, LuKo, Rajio, Doktorka, Shalomek.

Za podporu a dobré rady v mene VLAKY.NET Klubu ďakujeme Ing. Jirkovi Kubáčkovi, CSc. a chlapom z Klubu priateľov histórie železničnej dopravy. 

Galéria

Súvisiace odkazy