Turistické vlaky vyjely do nové sezóny

30.3.2018 8:00 Jiří Řechka

Turistické vlaky vyjely do nové sezóny

V sobotu 24. března se opět roztočila kola turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji, jak jsme informovali v našich reportážích z tiskové konference na toto féma. Všemu tomu dění předcházela moje nervozita z toho, že nemám fotoaparát. Tedy mám, ale v záruční opravě, kde čeká na dodání náhradního dílu, takže už na předchozí reportáž jsem si přístroj musel půjčit od kamaráda.

 

 

 

Den před zamýšleným dokumentačním výletem jsem zjišťoval, jak to tedy je. Naštěstí od pracovníků prodejny mně byl zapůjčen náhradní fotoaparát, a tak jsem se v sobotu před rozjezdem některých turistických linek ocitl na pražském hlavním nádraží náležitě vybaven. Při čekání na přistavení mnou očekávaných vlaků mne takříkajíc ujela před nosem prázdná souprava vedená brejlovcem 754.051. Po několika minutovém čekání přijela patra do Čerčan s brejlovcem 754.031, na závěsu byl další brejlovec 754.042. Ten ale po chvilce byl odvěšen a poté odjel. Než se tak stalo, vypadala souprava zajímavě, jako patrový pantograf pro provoz na neelektrizovaných tratích.


24.3.2018 - Praha hl.n.: 754.031 na Os 9055 © Jiří Řechka

Před přistavením dalšího „zájmového“ vlaku, tentokráte nového turistického spoje s názvem Cyklo Brdy, jsem pozoroval přibývající malé i velké šotouše. Tento nový turistický vlak bude jezdit z Prahy do Březnice a má být na něm řazena bardotka k potěšení všech příznivců železnice a zejména těchto lokomotiv. A nebude sama. Tak se i stalo, v čele vlaku byla řazena bardotka 749.121. Tento den také zahájil novou sezonu výletních vlaků spoj ČD do Českého ráje. Tento vlak je obsluhován motorovou soupravou, tentokrát byl do jejího čela nasazen katr 854.217. Když jsem si obě soupravy zvěčnil, následoval přesun ze sedmého nástupiště zpět k bardotce, která posléze odjela do Březnice.


24.3.2018 - Praha hl.n.: 749.121 v čele Sp 1684 „Cyklo Brdy“ © Jiří Řechka

V mém plánu pro ten den bylo zaznamenat příjezd Cyklohráčku a poté Pražského motoráčku společnosti KŽC na hlavní nádraží, následně odjet tím druhým spojem na zastávku Žvahov a odtud přejít k viaduktu, který se klene přes údolí Hlubočep, a tam zaznamenat průjezd Cyklohráčku. Člověk míní ale a osud mění. V tomto případě pozdější přistavení soupravy Cyklohráčku k nástupišti způsobilo, že jsem zaznamenal pouze přistavení motorového vozu M 262.1117 KŽC. Protože do jeho odjezdu zbývalo pár minutek, tak jsem přešel na příslušné nástupiště a nastoupil jsem do něj. Jinak na Cyklohráček čekalo velké množství cestujících, samozřejmě zejména těch nejmenších, na kterých bylo vidět, že se evidentně těší na svezení.


24.3.2018 - Praha hl.n.: M 262.1117 jako Os 7750 „Pražský motoráček“ © Jiří Řechka

Během cesty na zastávku Praha-Žvahov jsem na zastávce Smíchov severní nástupiště zahlédl bílozelenou lokomotivu, kterou jsem se rozhodl při návratu vyfotografovat. Měl jsem představu, komu asi patří, ale pak se ukázalo, že opak byl pravdou. Po vystoupení na Žvahově mi zbývalo pár minut k přesunu na zvolený fotoflek, kam jsem se dostal poněkud udýchán, ale včas. Zachytil jsem si průjezd Cyklohráčku a poté jsem se musel opět vrátit na zastávku a počkat na vlak KŽC. Což jsem zvládl zadýchán o něco víc, protože zpáteční cesta byla trochu do kopce. Po nástupu do vlaku a jeho příjezdu na smíchovské severní nástupiště jsem vystoupil a šel jsem si zvěčnit výše zmíněnou ve šturcu odstavenou lokomotivu.


24.3.2018 - Praha-Smíchov severní nástupiště: 740.832 ve šturcu © Jiří Řechka

Stroj podle mých znalostí patřil velkolomu Čertovy schody, ale tady jsem ke svému překvapení jsem zjistil, že má nového majitele, RegioJet. Po zjištění této skutečnosti jsem se přesunul na „hlavní“ smíchovské nádraží a z lávky, která vede přes kolejiště, jsem zhotovil snímky dalších vozidel „žlutého dopravce“. Třeba odstavených vagonů, které také podlehly vandalismu sprejerů. Na hlavní nádraží jsem odjel osobním vlakem ČD a tam jsem věnoval ještě nějaký čas zaznamenávání železničního provozu. V neděli ráno jsem vyrazil ke „své“ trati č. 070 zaznamenat provoz tamní. Zejména mne lákala možnost, že na rychlíku do Tanvaldu bude nasazena motorová lokomotiva. Nebyla, a tak jsem po necelé hodině odešel domů.


25.3.2018 - Praha-Třeboradice: 854.006 na R 1141 © Jiří Řechka

Stačil jsem postřehnout, že sprejerům podlehl také katr 854.006. Nicméně železniční den ještě pro mne nekončil. Večer se měl vrátit zvláštní rychlík z Tatranské Lomnice s bobinou 004. Bohužel pro mne se návrat nepovedl, bobinka nevydržela a musela být vyměněna za banán řady150. Co se dá dělat. Poněkud mne tento víkend provázela smůla. Měl jsem informaci o první jízdě bobiny 042 IDS se zátěží po provedené opravě. Chystal jsem se, že si v pátek zajedu do Všetat a tam ji na vlaku odchytím. Vezla vozy z Tatravagónky Poprad. Bohužel několikahodinové zdržení způsobilo, že nemělo smysl do Všetat už za tmy jet. Určitá šance byla při zpáteční jízdě v sobotu, ale i ta se konala za pro mne nepříznivých světelných podmínek.


25.3.2018 - Praha hl.n.: 150.213 přivezla zvláštní R 10008 z Tater © Jiří Řechka

Víkendové fotografování jsem ukončil v pondělí 26. března odjezdem z Masarykova nádraží na zastávku Praha-Dolní Počernice, kudy měla ráno projíždět souprava historických osobních vozů. Lokomotivou v jejím čele měla zřejmě být právě ona bobina 004, a tak se na soupravě objevil banán, který přivezl zvláštní nedělní R 10008. Nebyl jsem si úplně jistý, že to byla souprava, na kterou jsem čekal, přesto po několika minutovém čekání, kdy bylo zřejmě, že to byl ten správný vlak, jsem odjel na hlavní nádraží, a tam jsem zastihl před odjezdem CityElefanta v reklamním polepu k výročí PID. Po jeho odjezdu následoval odjezd můj domů. Tolik tady k mému pohledu na otevření nové turistické železniční sezony.

Úvodní snímek: 24.3.2018 - Praha-Žvahov: 812.613/80-29.101 jako Os 9780, „Cyklohráček“ © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy