Přesnost loňských spojů ČD přesáhla 90 procent

21.2.2011 17:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

Naše vlaky jely v loňském roce v 90,41 % případů včas (při toleranci 5 minut u regionální i dálkových spojů). Nejpřesnější jsou tradičně regionální vlaky – osobní a spěšné – jejichž přesnost přesahuje 91%. Vůbec nejpřesnější jsou ale spoje SC Pendolino s dodržením jízdního řádu na téměř 92 %.

Přesnost našich vlaků je srovnatelná se zahraničím, v mnoha ohledech jsou české vlaky dokonce přesnější než zahraniční. Přesnost vlaků v zahraničí tak negativně ovlivňuje právě plnění jízdních řádů v kategorii mezistátních spojů. Například v roce 2009 byl v Rakousku splněn jízdní řád dálkových vlaků na 67,8 % a za období leden až listopad 2010 jezdily rakouské dálkové spoje s přesností 76 % (zdroj Eisenbahn Österreich). Podobné údaje plnění jízdního řádu dálkových vlaků okolo 70 % vykazují také železnice Polska nebo Maďarska (zdroj Mezinárodní železniční unie UIC).

Nejčastější příčinu zpoždění vlaků v loňském roce, a to kolem 40 %, byly tzv. zásahy vyšší moci, což jsou případy nehod na přejezdech, úmrtí osob v kolejišti, zásahy policie nebo záchranářů a dopady povětrnostních vlivů, např. větrných smrští nebo povodní. České dráhy sledovaly loni přesnost více než 2 a půl milionu osobních vlaků.

V příloze nalezne tiskovou zprávu s dalšími údaji a strukturu jednotlivých příčin zpoždění vlaků.