Nové motoráky pro Pardubický kraj

24.5.2011 17:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

České dráhy pokračují v plánech na modernizaci vozidlového parku regionálních spojů. V této souvislosti vypsaly mezinárodní soutěž na dodávku 9 kusů nových čtyřnápravových nízkpodlažních motorových vozů v hodnotě téměř půl miliardy korun. Ty jsou určeny pro provoz v Pardubickém kraji. Další podrobnosti naleznete v příloze.

České dráhy již uzavřely kontrakty na dodávky nových motorových vozů, motorových jednotek a elektrických jednotek pro téměř všechny regiony v České republice. Také v Jihomoravském kraji, který nevyužívá prostředky Regionálních operačních programů EU na modernizaci železničních vozidel, došlo k dohodě o nákupu 7 nových elektrických jednotek. Zadání pro mezinárodní soutěž na tyto soupravy se připravuje. Kromě toho pokračují průběžně od začátku roku dodáky souprav CityElefant pro přímětskou dopravu, modernizovaných motorových jednotek Regionova pro různé regionální spoje v Čechách a na Moravě a dalších typů vozidel.

České dráhy nyní investují do obnovy vozidel pro regionální i dálkovou dopravu rekordní částky. V loňském roce byly uzavřeny kontrakty v hodnotě téměř 10 miliard korun a v letošním roce byly zatím uzavřeny kontrakty v hodnotě přibližně 4,5 miliardy Kč. Již ve všech krajích České republiky jsou tratě, kde byly staré soupravy nahrazeny novými nebo modernizovanými. V některých regionech včetně Pardubického kraje jde dokonce o větší počet tratí. Tato zásadní změna v kvalitě regionálních spojů přišla po uzavření tzv. Desetiletých smluv na zajištění regionální dopravy.