Výluky na tratích z Praha do Kladna a Mladé Boleslavi

16.9.2011 9:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

Výluka Praha-Vysočany – Neratovice

Správa železniční dopravní cesty bude od pátku 16. září od 8:35 hod. (Os 9525 bude již nahrazen autobusem) nepřetržitě do středy 21. září do 19:25 (první vlaky po výluce budou Sp 1940 a Os 9517) provádět údržbové práce v úseku Praha-Vysočany – Neratovice na trati Praha – Turnov. České dráhy proto musí v tuto dobu všechny vlaky mezi Prahou a Neratovicemi nahradit autobusy, případně vést po objízdných trasách.

Rychlíky budou nahrazeny autobusy po dvou trasách:
- První linka pojede v úseku Praha hl.n. – Neratovice a opačně – linka jede mezi Prahou a Neratovicemi bez zastavení, zastavuje pouze ve směru do Prahy na zastávkách MHD Jankovcova a Vltavská.
- Druhá linka pojede od stanice metra Vysočanská přes Čakovice do Neratovic a opačně.
Vybrané vlaky jedou v úseku Praha hl.n. – Mladá Boleslav hl.n. a opačně odklonem přes Poříčany.

Osobní vlaky budou nahrazeny autobusy v úseku Praha hl.n. – Neratovice a opačně. Vyjma večerních vlaků Praha – Neratovice pojedou spoje náhradní dopravy mimo stanice Praha-Vysočany, Praha-Satalice a Praha-Kbely.
Vlaky Praha-Vršovice – Všetaty – Mladá Boleslav – Turnov nepojedou až na několi výjimek v úseku Praha hl.n. – Praha-Vršovice a opačně.

Ve spojích náhradní autobusové dopravy nebude z kapacitních důvodů zajištěna přeprava jízdních kol, dětské kočárky se budou přepravovat do vyčerpání kapacity autobusu. Cestující mohou využít náhradní trasy Praha – Mladá Boleslav přes Nymburk, Praha – Všetaty přes Lysou nad Labem a Praha – Neratovice přes Kralupy nad Vltavou bez doplácení rozdílu jízdného. 

Výlukový jízdní řád ve formátu PDF je k dispozici na této stránce.

Výluka Praha Masarykovo nádraží – Praha-Bubny – Praha-Dejvice

Od pondělí 19. září (od 3:00) do čtvrtka 17. listopadu (do 3:00 hod.) proběhne pravděpodobně poslední výluka na trati Praha – Kladno v úseku Praha Masarykovo nádraží – Praha-Dejvice v souvislosti s výstavbou Tunelu Blanka. V této době zavedou České dráhy ve spolupráci s organizací ROPID náhradní dopravu v úseku Praha Masarykovo nádraží – Praha-Dejvice a zpět. Cestující budou v tomto úseku využívat jako náhradní dopravu vybrané linky pražské MHD.

V prvních dvou týdnech, tedy od 19. do 30. září, bude Správa železniční dopravní cesty souběžně s touto výlukou opravovat vždy mezi 8:25 a 14:45 také trať mezi Devicemi a Hostivící a součástí těchto prací bude i likvidace provizorní zastávky Praha-Gymnasijní. Mimo tuto dobu budou vlaky začínat nebo končit v Praze-Dejvicích, což je odlišnost od předchozích fází výluk, kdy vlaky začínaly nebo končily právě na provizorní zastávce Gymnasijní.

Prvních čtrnáct dní výluky, od 19. do 30. září vždy v době od 8:25 do 14:45, budou cestující přepraveni takto:

- ve směru do Prahy: u rychlíků a spěšných vlaků bude zavedena náhradní autobusová doprava v úseku Hostivice – Hradčanská, u osobních vlaků pak v úseku Hostivice – Dejvická. Odtud využijí cestující jako náhradní dopravu vybrané prostředky pražské MHD.

- ve směru z Prahy využijí cestující prostředky MHD do zastávky Dejvická, kde budou začínat náhradní autobusy do Hostivice.

Mimo toto období, až do 17. listopadu, budou vlaky do Kladna začínat ve stanici Praha-Dejvice. Zde budou také končit téměř všechny vlaky v opačném směru od Kladna (některé vlaky pojedou po objízdné trase přes smíchovské a zličínské nádraží). Plánované odejzdy vlaků v úseku mezi Dejvicemi, Hostivicí a Kladnem se až na několik drobných výjimek nemění. Cyklovlaky „Velo“ budou po celou dobu mít změněné počáteční / koncové stanice. Jeden pár bude začínat / končit na pražském hlavním nádraží a pojede po trase tzv. Pražského Semmeringu. Druhý pár pojede pouze v úseku Praha-Zličín – Slaný a zpět.

Cestující použijí k cestě z Dejvic do nebo z centra Prahy prostředky MHD, které budou sloužit jako náhradní doprava: Metro A v úseku Dejvická – Můstek – Muzeum, metro B v úseku Můstek – Náměstí Republiky – Florenc a metro C v úseku Vltavská – Florenc – Muzeum. Cestující s platnými jízdními doklady PID mají platné jízdní doklady i pro prostředky MHD. Cestujícím s jízdními doklady ČD v papírové podobě (jednoduchá jízdenka, traťová jízdenka, SONE+ atd.) budou tyto doklady uznány v prostředcích MHD. Cestujícím s jízdními doklady ČD ve formě aplikace na In-kartě (IN 100, traťová jízdenka atd.) bude na požádání vydána jednodenní papírová jízdenka pro náhradní přepravu. Jízdenky ČD ani jízdenka pro náhradní přepravu se neoznačují.
V rámci výluky bude pro cestující ve stanici Praha-Dejvice uzavřen přechod ke stanici metra Hradčanská, proto bude výhodnější používat stanici metra Dejvická.

Cestující budou moci využít jako náhradní dopravu nejen metro, ale i tramvaje:

- tramvaj 26 v úseku Nádraží Veleslavín – Dejvická – Hradčanská - Strossmayerovo náměstí - Masarykovo nádraží – Hlavní nádraží
- tramvaj 20 v úseku Nádraží Veleslavín – Dejvická – Hradčanská
- tramvaj 36 v úseku Nádraží Veleslavín – Dejvická – Hradčanská
- tramvaj 1 v úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí – Vltavská
- tramvaj 25 v úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí – Vltavská.
Výlukový jízdní řád ve formátu PDF je k dispozici na této stránce.