ČD zkvalitní rychlíkové soupravy

6.10.2011 7:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

Nákup souprav Railjet pro mezistání linky z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa a z Prahy přes Pardubice a Brno do Rakouska umožní významné zlepšení kvality také dalších linek, včetně vnitrostátních. Půjde také o běžné rychlíkové spoje. Během dvou až tří let se díky soupravám Railjet současné vlakové soupravy spojů EuroCity a InterCity přesunou na jiné, často běžné rychlíkové, linky. Staší vozy s osmi místy v kupé a koženkovými sedačkami tak nahradí klimatizované vozy, v oddílech nabídnou jen šest míst k sezení, sedačky budou potaženy textilními potahy a cestující budou mít v 1. i ve 2. třídě k dispozici elektrické zásuvky 230 v pro napájení drobné elektroniky. Tato zásadní změna by se měla dotknout například rychlíků z Prahy přes Plzeň do Chebu, z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic nebo z Brna přes Přerov do Ostravy.

České dráhy ale modernizují i další vozy, a tak v příštích letech dojde ke zvýšení komfortu i u dalších dálkových linek. S modernizací souprav se počítá například pro rychlíkovou linku z Olomouce přes Přerov, Otrokovice, Hodonín a Břeclav do Brna nebo z Ústí nad Labem přes Litoměřice a Mělník do Kolína. Obnovou procházejí také soupravy pro regionální dopravu. Vedle CityElefantů pro příměstskou dopravu v Praze a Středočeském kraji a v Ostravě a v Moravskoslezkém kraji a motorových jednotek Regionova na desítkách regionálních tratí bude ještě letos zahájen provoz prvních zcela nových motorových vozů RegioShuttle RS 1 od společnosti Stadler. Ty budou uvedeny do provozu na Vysočině a v Libereckém kraji. Další nová vozidla v regionální dopravě budou uváděna do provozu v průběhu roku 2012.

V příložené tiskové zprávě najdete další podrobnosti ke zvýšení kvality rychlíkových spojů v příštích cc advou až třech letech díky rozsáhlé modenrizaci vozidel a nákupu souprav Railjet.