V dalších expresech v plyši místo koženky

18.10.2011 7:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

České dráhy v pátek poprvé zařadily do provozu první ze starších rakouských vozů, které v letošním roce koupily. Tyto vozy nabízejí vyšší kvalitu cestování oproti současným vozům z bývalého východního Německa. Oddíly s osmi místy nahradila kupé pouze se šesti místy. Sedačky potažené koženkou vystřídaly textilem potažené individuální polohovatelné sedačky. Přibližně polovina z 32 zakoupených vozů bude zatím jezdit v červeném rakouském nátěru. Do provozu jsou uváděny postupně právě v tyto dny.

První vozy budou uvedeny do provozu na expresech z Prahy do Luhačovic, Veselí nad Moravou a Zlína, např. ve vlacích Buchlov, Zlínský expresa Mojmír.

V roce 2012 pak všechny vozy projdou revitalizaci, při které dostanou modro-bělošedý nátěr Českých drah a renovovány budou také interiéry.

V novém jízdním řádu 2012 budou zařazeny do expresních vlaků a některých rychlíků mezi Prahou, Olomoucí, Vsetínem a nebo Veselím nad Moravou, kde využijí maximální rychlost 160 km/h. V průběhu roku 2012, jak budou do provozu uváděny již revitalizované vozy, se jejich nasazení rozšíří také na rychlíky Praha – Plzeň – Cheb.

České dráhy pak plánují během dvou až tří let zásadním způsobem zvýšit kvalitu běžných rychlíkových spojů především na důležitých linkách mezi krajskými městy. Díky nákupu souprav Viaggio Comfort (Railjet) dojde k přesunutí desítek vozů z vlaků EC/IC na běžné rychlíky např. Praha – Cheb, Praha – České Budějovice nebo Brno – Ostrava. Desítky klasických rychlíků pak nabídnou klimatizované vozy, v 1. i ve 2. třídě budou k dispozici elektrické zásuvky pro napájení např. notebooků atp. Další informace o zvýšení kvality v rychlících během dvou až tří let najdete v přiložené tiskové zprávě.