Do ČR přijíždějí první motorové vozy RegioShuttle RS 1

21.10.2011 16:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

Do České republiky přijel v pondělí 17. října první z nových motorových vozů RegioShuttle RS 1 od společnosti Stadler. Vůz byl vyroben v jejím berlínském závodě a patří do skupiny úspěšných motorových vozů, který bylo vyrobeno a u různých dopravců je provozováno více než 400 kusů.

První dva vozy míří do Havlíčkova Brodu na Vysočinu a do Liberce. V současné době na nich proběhne zácvik strojvedoucích, dílenského personálu v depech, který se o ně bude starat a samozřejmě vykonají řadu zkušebních jízd. Předpokládáme, že do zkušebního provozu s cestujícími by mohly být uvedeny na přelomu října a listopadu. První cestující se s nimi pravděpodobně svezou v Jihlavě v Kraji Vysočina dne 28. října, kdy budou oficiálně představeny veřejnosti a médiím na Vysočině. V Libereckém kraji se předpokládá jejich oficiální představení veřejnosti a médiím a uvedení do zkušebního provozu s cestujícími nejspíše 4. listopadu.

Náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Antonín Blažek k tomu uvedl: „Do konce roku by mělo být do ČR dodáno až 17 vozů, především do Libereckého kraje. Na Vysočinu zamíří v současnosti jden z vůbec prvních vyrobených vozů a další pak v roce 2012. Nové motorové vozy nahradí starší soupravy, například v Libereckém kraji zásadně omezí např. provoz starších motorových vozů řady 810 známých jako „kufr“. Novější soupravy Regionova a motorové vozy z poloviny 90. let zamíří do dalších regionů České republiky i na Liberecku a dojde tak k omlazení a zvýšení kultury cestování na mnoha dalších tratích i mimo tyto kraje.“

Motorové vozy RegioShuttle RS 1 nabízejí např.:

- nízkopodlažní bezbariérové nástupní prostory;
- klimatizovaný oddíl pro cestující;
- místa pro vozíčkáře, ale také jízdní kola a objemná zavazadla;
- uzavřený systém WC v bezbariérové úpravě vybavený např. sklopným pultem pro přebalování kojenců;
- moderní textilem potažené sedačky;
- audiovizuální informační systém atd.

Objem zakázky pro Vysočinu je ve výši 898 mil. Kč a představuje 17 vozů. Evropská unie by se měla podílet na jejím financování příspěvkem 200 mil. Kč. Zakázka pro Liberecký kraj pak představuje finanční objem 878 milionů Kč a 16 vozů. Evropská unie by se na něm měla podílet přibližně 300 miliony Kč. 

Fotografie najdete v mediálním zpracování tohoto sdělení na této stránce.