Jízdní řád 2012 ještě není, ale místenky se prodávají

1.11.2011 19:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

České dráhy dnes zahajují prodej rezervačních dokladů na nový jízdní řád platný od 11. prosince 2011. Cestující si tak mohou pořídit již nyní rezervační doklady na všechny vnitrostátní spoje Českých drah a na mezistátní vlaky do / z Německa, Rakouska a na spoje EN/CNL směrem z / do Německa. Je možný také nákup rezervací na další spoje z ČR spravované Českými drahami, např. ve směru na Slovensko, do Polska a do Maďarska kromě vlaku EN Slovakia. Ve směru ze Slovenska, Maďarska a Polska, kde jsou rezervace spravovány národními dopravci, je zatím omezena možnost nákupu rezervačních dokladů pouze na denní spoje Košičan, Fatra, Hradčany a Detvan ze Slovenska.Od 3. listopadu předpokládáme zahájení prodeje rezervačních dokladů také na lůžkový vlak a autovlak EN Slovakia, a to v obou směrech, a následně v dalších dnech předpokládáme zpřístupnění rezervací na zbylé spoje ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Zároveň upozorňujeme, že pro dny 9. a 10. prosince, tedy na dny předcházející změně jízdního řádu, bude výrazněji zkráceno rezervační období. Příčinou jsou mimořádné úpravy oběhu souprav a řazení jednotlivých vozů vyvolané změnami jízdních řádů a s tím spojené mimořádné přesuny souprav a vozů. Děkujme za pochopení.

Vlastní jízdní řády (traťové jízdní řády v tabulkách) budou na webových stránkách ČD zveřejněny do konce tohoto týdne, v elektronické podobě (vyhledávač spojení) by měly být k dispozici nejpozději v průběhu 46. týdne. Oficiální představení změn a nového jízdního řádu 2012 plánují České dráhy v týdnu od 21. listopadu, kdy začne postupně v železničních stanicích také prodej knižního jízdního řádu.

Při této příležitosti také připomínáme, že až do konce platnost stávajícího jízdního řádu, tedy do 10. prosince 2011, jsou v nabídce jízdní doklady za stávající ceny, a to v předprodeji až 60 dní. To znamená, že až do 10. prosince lze zakoupit např. jízdenky na vánoční a novoroční cesty za současné nyní platné ceny (vyjma vybraných akčních nabídek). ČD již avizovaly, podobně jako jiní dopravci a systémy IDS, že v souvislosti se změnou DPH upraví od nového jízdního řádu své tarifiy v průměru o cca 5 %.