Slevy pro důchodce budou ČD poskytovat i nadále

5.12.2011 20:00Zdroj: České dráhy, a.s. - tiskové sdělení

České dráhy se musí ostře ohradit proti reportáži, kterou v dnešní hlavní zpravodajské relaci odvysílala veřejnoprávní Česká televize. V reportáži zaznělo, že České dráhy ruší slevy pro důchodce a od února budou důchodci platit ve všech vlacích Českých drah plné jízdné. Tato informace není pravdivá! Slevy pro důchodce ruší stát a České dráhy chystají vlastní komerční slevy.

Redaktor Petr Vašek měl informace o tom, že České dráhy připravují vlastní komerční slevy, které cestujícím představí během ledna a které budou důchodci využívat od února. Proto i příklady zdražení, které v reportáži zazněly, jsou zcela nepravdivé.
Senioři jsou velmi důležitou zákaznickou skupinou Českých drah, tvoří 7 až 8 % cestujících. Právě proto, aby pro ně České dráhy mohly nové slevy připravit a seznámit je s nimi, budou slevu pro důchodce poskytovat podle stávajícího modelu celý leden ze svého. Zamlčení této zásadní informace se redaktor dopustil hrubé manipulace. O chystaných slevách Českých drah nezazněla ani zmínka. Touto reportáží Česká televize poškodila obchodní zájmy i dobré jméno národního dopravce. České dráhy žádají omluvu a především vysvětlení skutečného stavu divákům.

Mgr. Radek Joklík
GŘ O26