Považská lesná železnica ožije v pribylinskom skanzene

6.7.2004 20:23

Považská lesná železnica ožije v pribylinskom skanzene

Pribylina - Prehliadka časti technického vybavenia bývalej historickej úzkorozchodnej Považskej lesnej železnice, ktorá sa ťahala údolím Čierneho Váhu v regióne Liptova, je zaujímavým spestrením tohtoročnej návštevy v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline pri Liptovskom Hrádku. Turisti si môžu po prvýkrát prezrieť novobudované depo železničky. Nachádza sa na voľnom priestranstve a v priestoroch hál, kde v minulosti uskladňovali materiál na výstavbu skanzenu.

Je tam okolo 60 rôznych koľajových vozidiel od začiatku do polovice 20. storočia, ako napríklad parný a motorový rušeň, nákladné a osobné vagóny, či dreziny.

O záchranu Považskej lesnej železnice sa snaží rovnomenné občianske združenie v spolupráci s Liptovským múzeom v Ružomberku. V pribylinskom skanzene spolu s dobrovoľníkmi renovujú vozne a rušne, ktoré zachránili z bývalej železničky. Tieto budú premávať po trati, ktorú plánujú postaviť v skanzene. Zatiaľ je len hotová malá časť koľajiska, na ktorom sú vystavené parný rušeň a vozne. Vybudovanie vyhliadkovej trate bude závisieť od financií.

Domovská stránka Považskej lesnej železnice je: http://www.plz.sk. -rp-