AIRail Terminal

6.9.2004 15:19

AIRail Terminal

Frankfurt nad Mohanom/Nemecko - Na ustavične sa rozširujúcom letisku vo Frankfurte nad Mohanom, z ktorého tento rok odletí odhadom okolo 50 miliónov cestujúcich, vybudovali nový intermodálny uzol na vysokorýchlostnej trati z Frankfurtu do Kolína. Odhaduje sa, že 60 % cestujúcich príde na letisko vlakom.

V tejto novej stanici s presklenou halou denne zastavuje 174 diaľkových vlakov, predovšetkým sú to superexpresy ICE-3. Na nástupišti si cestujúci podajú svoju batožinu a potom sa pohodlne presúvajú na osobné vybavenie do príslušného terminálu. Využívajú na to eskalátory, chodníky alebo automaticky jazdiace kabíny. Ak prestupujú z lietadla do vlaku, batožinu si opäť vyzdvihnú na nástupišti stanice.

Takéto služby ľuďom zrejme vyhovujú. Cestujúci z diaľkových leteckých liniek radšej cestujú z franfurtského letiska domov pohodlnými expresmi miesto využitia regionálnych leteckých spojení. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa už zrušila štyri lety z dvanástich denných spojov. ICE vlaky jazdia v hodinových intervaloch aj na trasách do Hannoveru, Berlína, Norimbergu a do Karlsruhe.
-jk- a -rp-