Rozdelenie Železničnej spoločnosti má byť ukončené do konca novembra 2004

8.9.2004 15:53

Rozdelenie Železničnej spoločnosti má byť ukončené do konca novembra 2004

Bratislava - Po rozdelení Železničnej spoločnosti (ZSSK) na nákladnú a osobnú dopravu a následnou privatizáciou nákladnej dopravy by mal štát získať predajom stopercentného podielu v akciovej spoločnosti 15 až 20 mld. Sk. Takto to odhaduje rezortný minister Pavol Prokopovič.

Výberom tzv. veľkého poradcu, na ktorý Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) vypísalo v júli tender, je podmienený vstup strategického investora. Poradca bude známy do konca tohto roka. Ten na budúci rok vypíše tender na výber strategického investora nákladnej dopravy. Podľa ekonomického riaditeľa ZSSK, Vladimíra Ľuptáka, rozdelenie by malo byť ukončené do konca novembra 2004. Nepredpokladá zároveň, že v súvislosti s delením zdražejú ceny lístkov v osobnej doprave a ZSSK neuvažuje ani o rušení tratí.

Vladimír Ľupták ďalej pripustil, že na budúci rok môže byť drahšie cestovné na tratiach do 50 km. Ceny lístkov na dlhšie trate by mali byť zachované. Železnice v roku 2005 dostanú zo štátneho rozpočtu 8,1 mld. Sk a z toho sa osobnej doprave ujde 4,5 mld. SK. Tá by však potrebovala 5,5 až 6 miliárd, čo súvisí so zefektívnením svojej činnosti vnútornými reformami. Minister potvrdil, že suma 4,5 mld. Sk pre pre osobnú dopravu nebude stačiť. Preto sa bude v roku 2005 aj naďalej finančne vypomáhať zo strany ziskovej nákladnej dopravy napriek tomu, že krížové dotácie sú Európskou úniou zakázané. Minister si to uvedomuje a dodáva že, v budúcom roku je ešte nevyhnutné osobnej doprave "potichu pomôcť" aj takouto formou. Podľa Ľuptáka je možné aj po rozdelení "tiché krížové platby" realizovať napríklad cez zmluvné vzťahy železničných spoločností. -jk-