ČMKS dodá prvých desať nových rušňov rady 709.4 do Srbska

14.9.2004 19:02

ČMKS dodá prvých desať nových rušňov rady 709.4 do Srbska

Česká Třebová - Spoločnosť ČMKS - holding dodá na budúci rok desať nových rušňov rady 709.4 srbským štátnym železniciam. Voz, ktorého prototyp firma predstaví na budúci týždeň v Prahe, je prvým rušňom vyrobeným v Českej republike od krachu ČKD Lokomotivky v 90. rokoch.

Cena menšieho dvojnápravového rušňa určeného pre posun a drobné dopravy po regionálnych tratiach sa pohybuje okolo 20 miliónov korún. O predaji firma jedná s niekoľkými domácimi i zahraničnými podnikovými dopravcami a železničnými spoločnosťami vrátane Českých dráh.

Rušeň by našiel v podniku uplatnenie hlavne pri posune na zriaďovacích staniciach. Prispel by k zníženiu nákladov pri posunovacej práci. Cenovo a parametrami ide o stroj zaujímavý. To, či České dráhy nakúpia rušne tohto radu v budúcnosti, bude záležať na finančných prostriedkoch.
Hnacie vozidlo má silu, ktorá mu umožňuje utiahnuť tisíctonový náklad. Samotný motor má výkon 369 kW a maximálna rýchlosť je 80 km/h.
Okrem tohto menšieho rušňa sa ČMKS chystá vyrábať väčšie HDV. Zhruba za tri až štyri roky by podnik chcel vyvinúť väčší štvornápravový rušeň. Cena za komplexnú modernizáciu, pri ktorej sa nevymení len motor a alternátor, ale tiež všetky systémy, kabeláž a ďalšie zariadenia, sa pri veľkom rušni rady 770/771 pohybuje pod jedným miliónom euro.

ČMKS - holding vlani zvýšil tržby o 60% na 1,481 miliardy korún. Tento rok čaká ďalší nárast o stovky miliónov korún. Asi 90% tržieb pritom plynie práve z modernizácií a výroby rušňov. Holding je od vzniku v roku 1995 ziskový, vlani zarobili 74,6 miliónu korún. Zamestnávajú asi 700 ľudí. Na vývoji nového rušňa a na modernizáciach pracuje zhruba 25 konštruktérov. Firmu vlastní tri fyzické osoby.



Na snímke je stroj 709.401 v areáli ČMKS Česká Třebová dňa 11.9.2004. Foto: Radek Hořínek. -rp-