Snaha o oživenie časti konskej železnice

24.9.2004 17:27

Snaha o oživenie časti konskej železnice

České Budějovice - Mestské zastupiteľstvo Českých Budějovíc chce oživiť časť bývalej konskej železnice, ktorou bolo mesto spojené s rakúskym Linzom. Mesto chce na projekt získať finančnú podporu od kraja aj od EÚ.

Táto myšlienka existuje už niekoľko rokov. V roku 2001 vznikla štúdia, ktorá sa zaoberala vykonateľnosťou projektu Revitalizace objektů koněspřežní dráhy České Budějovice – Gmunden. Cieľom štúdie bolo posúdiť možnosť obnovenia časti konskej železnice, navrhnúť a vytipovať najvhodnejšiu trasu. Po obnovení by mali byť pozdĺž trasy umiestnené informačné tabule, lavičky, osvetlenie a tiež sa vytvorí základňa pre kone a techniku. Tento rok začiatkom mája v Českých Budějoviciach postavili repliku dlhú len 200 m pri príležitosti osláv vstupu Česka do Európskej únie.

Celú trasu konskej železnice dlhú 129 km dali do prevádzky v roku 1832. Projekt vypracoval František Antonín Gerstner. Skoro štyridsať rokov dva kone zapriahnuté za sebou zdolávali cestu za 14 hodín. Zo železnice v Českých Budějoviciach sa zachoval strážny domček (Mánesova ulica), budova soľného skladu (Piaristické námestie) a dom U zelené ratolesti (Husova ulica). -jk-