Rakúske železnice so zmenami

29.9.2004 15:22

Rakúske železnice so zmenami

Viedeň - V nasledujúcich rokoch Rakúske spolkové železnice (ÖBB) čaká zásadná organizačná reforma. V súčasnosti ÖBB zamestnáva 46000 ľudí a do roku 2010 sa tento počet zníži o 20 %. Prepustení by mali byť predovšetkým úradníci. Firmu rozdelia na štyri akciové spoločnosti so spoločným vedením.

Závislosť ÖBB na štátnych dotáciách by sa mala postupne znižovať a po reorganizácii by ÖBB ako holding mali byť efektívnejšie. Do konca roku 2010 predpokladajú pokles ročných dotácií o 300 miliónov eur z terajších 4,4 miliardy eur (viac ako 170 miliárd Sk). Tieto prostriedky chce ÖBB používať na údržbu jestvujúcich a výstavbu nových tratí a budú sa z nich hradiť straty železničných spoločností za poskytovanie nerentabilných verejnoprospešných služieb objednaných štátom.

Aj keď odborníci reformu ÖBB chvália, podľa nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung reforme chýba stratégia rozvoja dopravy tovarov aj osôb. Vlani služby ÖBB využilo 277,6 milióna cestujúcich, čo je o 2 milióny menej ako v roku 2002. Rakúske železnice čoraz viac pociťujú konkurenciu lacných leteckých spoločností. Podobná je situácia aj v nákladnej preprave. ÖBB dosiahli vlani príjmy z nákladnej prepravy 940 miliónov eur a z osobnej 1,1 miliardy. -jk-