Od roku 2006 budú Slavonice a Fratres (ÖBB) spojené železnicou

13.10.2004 16:26

Od roku 2006 budú Slavonice a Fratres (ÖBB) spojené železnicou

Slavonice - České ministerstvo dopravy pripravuje obnovu železničnej trate medzi českými Slavonicami a obcou Fratres v Rakúsku. Prvý vlak medzi Kostelcom u Jihlavy, Slavonicami a rakúskym Fratres by mal prejsť v polovici roku 2006.

V súčasnosti sa dokončuje projektová dokumentácia a ministerstvo dopravy pripravuje obnovu chýbajúcich koľají v hraničnom úseku. Mesto Slavonice dobrovoľne odstránilo náletové dreviny. Na budúci rok sa existujúce časti trate prepoja. Náklady sa vyšplhajú do výšky 60 miliónov korún.

Prevádzka na trati bola prerušené v roku 1945. Zostávajúce časti boli málo udržiavané, preto tieto zmodernizujú. Česko to bude stáť obnova trate približne miliardu korún a Rakúsko do toho vloží zhruba dvojnásobok. O spojenie tratí sa usilovali obce v okolí trate viac ako desať rokov. Po obnove tu budú premávať vlaky osobnej aj nákladnej prepravy, čím by sa mali odľahčiť preplnené cesty, vedúce súbežne s traťou. V regióne sa obnovou trate očakáva aj rozvoj turistiky.

Na ilustračnej snímke je motorový vozeň 810.493 vo Vsetíne dňa 7.8.2004. Práve motorové vozne radu 810 zabezpečujú osobnú dopravu na trati Kostelec u Jihlavy – Slavonice (227). -jk- a -rp-

Súvisiace odkazy