ČKD Vagónka Ostrava a Škoda Holding začali spolupracovať

25.10.2004 12:27

ČKD Vagónka Ostrava a Škoda Holding začali spolupracovať

Ostrava – Obe spoločnosti vyvinú do dvoch rokov nový vlak pre regionálne trate. Spoločný vývoj je jednou z oblastí spolupráce zakotvenej v dokumente, ktorý firmy podpísali vo štvrtok v Ostrave. Zmluva o strategickej spolupráci v oblasti koľajových vozidiel sa týka aj oblasti dodávok komponentov pre konečnú montáž či obchodných aktivít.

Český koľajový priemysel má nielen ambície, ale aj predpoklady uspieť vo svete. Obe firmy už teraz spolupracujú pri dodávkach dvojposchodových prímestských vlakových jednotiek radu 471 pre České dráhy, a.s. Zatiaľ bolo dodaných 15 súprav v hodnote viac ako 3 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 3,801 miliardy Sk. Ďalších 15 majú ČD prevziať do konca roka 2008. Škoda Holding dodáva pre tieto vozidlá kompletnú elektrickú výzbroj, čo predstavuje asi tretinu celkovej ceny.


Firmy už rozbehli spoločný vývoj nového jednoposchodovej motorovej jednotky pre prímestskú dopravu, ktoré by malo nahradiť terajšie klasické motorové vlaky. Vývoj by mal trvať zhruba dva roky a celkové náklady dosiahnu asi 200 miliónov Kč. Prototyp by mal byť predstavený v roku 2007. Pôjde o modernú jednotku zloženú z dvoch priechodných vozňov, s klimatizáciou a vybavením pre postihnutých cestujúcich.

 

Na ilustračnej snímke je prímestská jednotka 471.008 v Prahe hl.n. dňa 11.10.2004.
-rp-