Ceny v nákladnej doprave sa nezmenia veľmi výrazne

10.11.2004 18:33

Ceny v nákladnej doprave sa nezmenia veľmi výrazne

Železničná spoločnosť, a. s., (ZSSK) v budúcom roku nezvyšuje ceny vo vnútroštátnej a tranzitnej nákladnej preprave. Mierny nárast o 3 % bude len v medzinárodnej preprave v dovoze a vývoze. Zároveň sa zjednocuje sadzba v dovoze a vývoze medzi tarifou vozňových zásielok TR 1 so zväzovými tarifami, ktoré sa uzatvárajú na základe dvojstranných a viacstranných medzinárodných dohôd.

Zároveň zavádza od nového roku nový sadzobník pre prepravu zásielok dreva, ktorý zvýhodňuje tento druh vnútroštátnej prepravy. Tieto podmienky prepravy včera zverejnila ZSSK na konferencii Obchodný rok 2005 vo Vysokých Tatrách.

Touto tarifnou politikou - len miernym nárastom cien, chce ZSSK zastaviť klesajúci trend v železničnej nákladnej preprave, a to lepšou konkurencieschopnosťou. Výrazný vplyv na pokles prepravy tovarov po železnici má neharmonizované prostredie pre podnikanie na dopravnom trhu, predovšetkým v súvislosti s vysokým zaťažením železničnej dopravy poplatkami za použitie infraštruktúry. Tie predstavujú u nákladnej dopravy 35 % nákladov na činnosť, u osobnej dopravy 24 %.

Na ilustračnej snímke je rušeň 240.095 v čele nákladného vlaku prevážajúceho kontajnery zo zahraničia neďaleko stanice Devínske Jazero dňa 5.8.2004. -zssk-