Papierové cestovné lístky ČD nahradia čipovými

14.11.2004 11:00

Papierové cestovné lístky ČD nahradia čipovými

Na budúci rok budú České dráhy zavádzať čipové karty, ktoré nahradia papierové cestovné lístky. Tieto karty dostanú najprv zamestnanci ČD v prvej polovici roku 2005 a v druhej polovici to čaká cestujúcu verejnosť. Na čipovej karte budú zaznamenané okrem údajov o platbe a cieli cesty aj všetky ďalšie informácie, ktoré sú na dnešných cestovných lístkoch.

Čítacími zariadeniami budú vybavené pokladne na železničných staniciach a všetci sprievodcovia vo vlakoch budú mať prenosné čítačky. Pri použití tejto karty budú ešte v úvodnej fáze projektu cestujúci platiť v hotovosti. Na túto multifunkčnú čipovú kartu chcú ČD postupne doplniť segment elektronickej peňaženky, čo umožní cestujúcemu platiť bezhotovostne. Zároveň bude možné kartu využívať aj na ďalšie menšie platby.

Na karte bude pravdepodobne fotografia a meno cestujúceho. Osobné údaje však nebudú uvedené. Ten, kto bude mať takúto kartu, po precestovaní určitej celkovej vzdialenosti bude môcť využiť vernostnú zľavu na ďalšie cestovanie. ČD o tejto novinke jednajú aj s peňažnými ústavmi. -jk-