Investície ZSSK do vozového parku

9.12.2004 15:26

Investície ZSSK do vozového parku

Investície ZSSK do vozového parku dosiahli k októbru tohto roka 1,095 mld. Sk. Ako ďalej vyplýva z koncepcie modernizácie vozového parku ZSSK, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda, tieto finančné prostriedky smerovali na nákup a modernizáciu hnacích vozidiel, osobných a nákladných vozňov.

Do konca roka by podľa plánu mala ZSSK preinvestovať ďalších viac ako 655 mil. Sk. Vlastné zdroje spoločnosti sa na spomínaných investíciách podieľali 57,3%, keď dosiahli celkový objem 628 mil. Sk. ZSSK okrem toho využila cudzie zdroje v celkovej výške viac ako 300 mil. Sk a na nákupe a modernizácii sa financiami v hodnote 167,2 mil. Sk spolupodieľala aj Európska spoločnosť na financovanie železničných koľajových vozidiel Eurofima.

Finančné prostriedky využila ZSSK v rámci hnacích vozidiel na modernizáciu troch rušňov a desiatich vozňov, pričom do konca roka by ich počet mal vzrásť na sedem rušňov a dvanásť vozňov rôzneho druhu. ZSSK v sledovanom období nezrealizovala ani jeden projekt pre nákup osobných vozňov, prostredníctvom spoločnosti Eurofima však financovala modernizáciu trinástich vozňov typu Bpeer. Do konca roka by mala ZSSK zmodernizovať ešte päť vozňov rôznych typov, pričom celkovo sa v rámci zmluvy zmodernizovalo 52 vozňov. Eurofima by mala v budúcom roku okrem toho financovať modernizáciu ďalších 12 až 16 vozňov. ZSSK z vlastných zdrojov zrekonštruovala dosadením podvozkov 252 nákladných vozňov, do konca roka by pritom mala zrekonštruovať ďalších 98 kusov. Železničná spoločnosť zároveň financovala zastrešenie 267 nákladných vozňov, podlahu vymenila pri 164 vozňoch a zosilnila klanice na 100 vozňoch.

Na ilustračnej snímke je rušeň 363.093, ktorý je jeden z rekonštruovaných rušňov v tomto roku. -rp-