Ako ďalej ZŤS - Koľajové vozidlá?

14.1.2005 15:45

Ako ďalej ZŤS - Koľajové vozidlá?

Dubnická spoločnosť ZŤS - Koľajové vozidlá (ZŤS KV) vznikla v roku 1997. Hlavný výrobný program spoločnosti mala byť pôvodne modernizácia rušňov. Týmto chcela nadviazať na tradíciu výroby rušňov v Dubnici nad Váhom, ktoré tu vyrábali v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Okrem iných ZŤS vyrobila približne tisíc rušňov pre ťažký posun.

Mnohé z nich dodnes jazdia na Slovensku, v Česku, v arabských štátoch a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. V rokoch 1999 až 2001 pre slovenské železnice zmodernizovali desať rušňov, ale vzhľadom na klesajúce prepravné výkony si železnice ďalšiu modernizáciu rušňov už neobjednali. Modernizácia dieselelektrických rušňov používaných v podnikovej doprave sa takisto skončila neúspechom a spoločnosti nevyšli ani aktivity v Iraku, Iráne a v Rusku.

Vlaňajší rok bol pre ZŤS prelomový. V auguste veritelia odsúhlasili vyrovnanie starých dlhov. Ak by tak neurobili, na ZŤS KV by bol vyhlásený konkurz. Dlhy spoločnosť splatí v tomto roku.

Minuloročné tržby dosiahli 49,720 milióna korún a spoločnosť ukončila rok so stratou. Tržbu 93 miliónov mali ZŤS KV v roku 2003 a v roku 2001 sa tržby vyšplhali skoro na 295 miliónov korún. Vďaka novým výrobným programom sa črtá perspektíva v tomto roku dosiahnuť tržby na úrovni roku 2003. K tomu by mala pomôcť spolupráca s viacerými slovenskými i zahraničnými firmami a oproti vlaňajšku ZŤS KV plánujú takmer zdvojnásobiť výkony.

Majoritným vlastníkom spoločnosti ZŤS KV je DMD Group. Podniká v prenajatých priestoroch spoločnosti ZŤS phis, ktorá je v konkurze, ktorý by mal v tomto roku skončiť. DMD Group by radi odkúpili tieto budovy a stroje pre ZŤS KV, čím by pre ZŤS KV zabezpečili ďalšiu perspektívu.

Polovica vlaňajších výkonov pozostávala zo zákaziek pre železničnú a mestskú koľajovú dopravu. Podiel týchto zákaziek sa v tomto roku má zvýšiť na 65 až 70 percent. ZŤS KV zabezpečuje predovšetkým opravy, revízie a prestavby nákladných vozňov a rušňov. Subdodávky pre Siemens Transportation Systems predstavujú najväčšiu časť výkonov. ZŤS KV sa budú podieľať na výrobe súprav pre metro a električky. Nemenej významná časť výrobného programu sú služby pre strojárstvo, stavebníctvo a ďalšie sektory hospodárstva, kam strojárne dodávajú zvárané oceľové konštrukcie. -jk-