Pars nova Šumperk dodá nové motorové jednotky radu 814 + 914

6.2.2005 20:10

Pars nova Šumperk dodá nové motorové jednotky radu 814 + 914

Šumperk - České dráhy, a.s., a Pars nova Šumperk, a.s., podpísali v závere januára zmluvu na dodávku prototypu čiastočne nízkopodlažnej jednotky radu 814 + 914 pre regionálnu dopravu. Spoločnosť Pars nova sa stala víťazom výberového konania na dodávku vlaku zloženého z motorového a riadiaceho vozňa, ktorá vznikne rekonštrukciou dvojnápravových motorových vozňov radu 810 a prívesných vozňov radu 010.

S dodávkou zmodernizovaného regionálneho vlaku sa počíta ešte v tomto roku. Kontrakt dosahuje výšku 20 mil. Kč. Podmienkami výberového konania bolo natrvalo spojiť motorový a riadiaci vozeň do dvojvozňovej jednotky s možnosťou prechodu medzi oboma časťami, previesť zásadnú modernizáciu interiéru celého vozidla, zlepšiť výkonnosť a spoľahlivosť motoru v motorovom vozni a v riadiacom vozni rekonštruovať nástupný priestor na čiastočne bezbariérový. Ďalej bola požadovaná možnosť spojenia až troch jednotiek a ich ovládanie z jedného stanoviska rušňovodiča a možnosť pripojenia prípojného vozňa radu 010 so zaistením všetkých potrebných funkcií.

Modernizovaná jednotka bude mať 85 miest na sedenie. Okrem bezbariérového prístupu bude mať aj priestor pre prepravu cestujúcich na invalidných vozíkoch, bicyklov a detských kočíkov. Výkonnejší trakčný agregát umožní naplno využívať traťovú rýchlosť, čím dôjde k skráteniu jazdných dôb. Motor splňujúci normu EURO II prispeje tiež k ekologickej prevádzke.

České dráhy uvažujú o nákupe až sto modernizovaných jednotiek radu 814 + 914 v hodnote asi 2 mld. Kč, ktoré chcú nasadiť na osobné vlaky prevádzkované na objednávku krajských úradov. Celkový počet dodaných vlakov a rýchlosť ich modernizácie však bude závisieť na zaistení potrebných finančných prostriedkov.

Na ilustračnej snímke je 810.222 v Znojme dňa 18.7.2004 na čele MOs 24808. -rp-