Železničná spoločnosť v roku 2004 hospodárila horšie

5.5.2005 10:56

Železničná spoločnosť v roku 2004 hospodárila horšie

Železničná spoločnosť za minulý rok hospodárila oveľa horšie, ako si plánovala. Pôvodne totiž manažéri hovorili o strate 318 mil., ale reálny mínus dosiahol 1,5 mld. Sk. Vyplýva to z materiálu, ktorý 4.5. odobrila vláda.

Železničná spoločnosť zastrešovala minulý rok osobnú a nákladnú dopravu. Od tohto roka sa však rozdelila na 2 firmy. Nástupnícka firma Cargo, ktorá zastrešuje nákladnú dopravu, sa bude do roka privatizovať.
"Oproti plánu sme mali vyššie náklady o 2,8 mld Sk a stúpli nám aj výnosy. Celkovo však náklady rástli rýchlejšie ako výnosy, a preto sa zhoršil aj hospodársky výsledok," doplnil Miloš Čikovský, hovorca Železničnej spoločnosti.
Podľa neho je však dôležité, že hospodárenie sa skončilo oveľa lepšie ako v roku 2003. "Hospodársky výsledok sme zlepšili, stratu sme znížili oproti roku 2003 o viac ako 3,3 mld Sk," doplnil Čikovský.


Na horšom hospodárení sa okrem zvyšovania nákladov podieľal aj fakt, že Železničná spoločnosť zarobila menej aj na preprave tovaru, aj na preprave osôb. "V nákladnej doprave sme utŕžili 14,8 mld Sk, čo je len necelých 92% pôvodne naplánovaných peňazí," dodal Čikovský.


Dôvodom je podľa Čikovského fakt, že firmy vozia tovar radšej kamiónmi po cestách ako po železnici, pretože je to lacnejšie. "Poplatky za prejazd každej tony materiálu po slovenských koľajniciach je príliš drahý, stojí viac ako v okolitých krajinách. Preto s ťažkosťami konkurujeme automobilovej preprave," doplnil Čikovský.
Podobne sa znížil aj počet osôb, ako aj kilometrov, ktoré ľudia precestovali slovenskými železnicami. Železničná spoločnosť získala z osobnej dopravy necelých 2,6 mld Sk. Plán hovoril o sume vyššej o 71 mil. Sk.

 

ZSSK znížila počet zamestnancov medziročne o 875 ľudí


Železničná spoločnosť (ZSSK), a.s. znížila ku koncu vlaňajška počet zamestnancov medziročne o 875 ľudí. K 31. decembru roka 2003 totiž spoločnosť zamestnávala 18 486 osôb, ich počet však ku koncu vlaňajška klesol na 17 611 ľudí. Ako ďalej vyplýva z vyhodnotenia Podnikateľského plánu spoločnosti za rok 2004, ktorý v stredu vzala vláda na vedomie, najväčšie zníženie evidovala spoločnosť v organizačných jednotkách v Bratislave, a to o 436 zamestnancov a v Košiciach o 340 ľudí.