Železničné spojenie Martin - Bielsko Biala

2.6.2005 8:50 -jk- Zdroj: Nový život Turca č. 21/2005

Železničné spojenie Martin - Bielsko Biala

Martin - Do reality sa začína dostávať projekt Zastávka Euroregiónu Beskydy. Lídrom projektu je Nadácia rozvoja mesta Bialsko Biala a cieľom je vlakové prepojenie viacerých miest v Poľsku, Čechách a na Slovensku. Koordinátori projektu mali predminulý týždeň pracovné stretnutie v Bialsko Bialej.

Tu sa dohodli, že prvou etapou projektu bude spojenie Turca s poľským mestom Bialsko Biala. V druhej etape by sa mali pripojiť aj české mestá. V druhej etape počíta projekt s dopravnou tepnou vedúcou až do Banskej Bystrice. Na pracovnom stretnutí vybrali aj logo projektu, v ktorom tromi vlakmi a horami je symbolizované spojenie troch krajín, zapojených do projektu - Poľsko, Slovensko a Česko. Vlaky na týchto spojeniach budú premávať po existujúcich železničných sieťach. Poľská strana už podpísala dohodu s poľskými železnicami. Predseda nadácie rokuje v mene iniciátora projektu aj s predstaviteľmi ŽSR o možnosti spolupráce. Podľa projektového manažéra Mestského úradu v Martine by sa 2. júla mala uskutočniť pilotná jazda na trase prvej etapy. V ten deň bude vypravený jeden vlak z Martina do Bialska Bialej a druhý pôjde opačným smerom.

Na projekt chcú realizátori projektu použiť aj prostriedky z Kohézneho fondu EÚ a už tento rok chcú zabezpečiť všetky úlohy tak, aby projekt mohol byť čo najskôr realizovaný. Tieto spojenia by mali vyžívať nielen turisti, ale aj obyvatelia, ktorí budú cestovať za prácou.