ŠVÉDSKO: Vyvinuli prvý vlak na svete poháňaný bioplynom

17.6.2005 8:15Zdroj: internet

ŠVÉDSKO: Vyvinuli prvý vlak na svete poháňaný bioplynom

Prvý vlak na svete poháňaný bioplynom v pondelok slávnostne predstavia vo Švédsku. Oznámil to líder spoločnosti Svensk Biogas Carl Lilliehöök. Bioplyn je zdroj energie, vyrábaný z organického odpadu častí rastlín a zvieracích výlučkov, ktoré sú potom zmiešané v nádrži s vodou. Keď sa odpad rozloží, vytvorí sa plyn, ktorý je skladovateľný a využiteľný ako palivo.

 Vlak je vybavený 11 kanistrami obsahujúcimi dostatočné množstvo plynu, ktoré mu vystačia na prechod úseku dlhého 600 kilometrov pri maximálnej rýchlosti 130 kilometrov za hodinu. Vlak je prerobený z pôvodného staršieho vlaku značky Fiat, ktorého dieselové motory nahradili dva plynové motory značky Volvo a odvezie sa v ňom 54 pasažierov. Vlak je s týmto typom pohonu oveľa šetrnejší k životnému prostrediu. Vo Švédsku už jazdí 779 autobusov na bioplyn a viac ako 4500 áut jazdí na zmes benzínu s bioplynom alebo zemným plynom, podľa údajov švédskeho ministerstva životného prostredia. Lars Guldbrand, expert na energetiku z ministerstva životného prostredia, povedal pre AFP: "Švédsko si stanovilo na rok 2005 ambiciózny cieľ, výmenu troch percent tradičného pohonu vo vozidlách za bioplyn, pričom väčšina štátov EÚ si stanovila túto hranicu na dve percentá."  Ropa sa stáva príliš drahou a obnoviteľné zdroje energie majú pred sebou veľkú budúcnosť. Okrem aspektu ochrany životného prostredia má bioplyn ešte výhodu v tom, že je možná jeho domáca produkcia a nemusí sa dovážať. Aj keď elektrické vlaky sú tiež označované ako ekologické, často čerpajú energiu z nečistých energetických zdrojov. Elektrina produkovaná vo vodných elektrárňach z veľkých vodných priehrad, ktoré sa využívajú na výrobu energie, tie zase ničia ekosystémy. Slnečné a veterné generátory zase fungujú len keď svieti slnko a fúka vietor.
 Obnoviteľné zdroje energie sú ľahko skladovateľné, takže bioplyn sa javí ako perfektné riešenie. Podľa Guldbranda aj bioplyn má však svoje nevýhody, pretože je drahší na produkciu ako napríklad diesel. Nový vlak, ktorého vývoj stál firmu Svensk Biogas 1,07 miliónov eur, pôjde do prevádzky v septembri a prevádzkovať ho budú švédske železnice.