Okrúhle výročie Klubu priateľov železníc pri Žilinskej univerzite

23.6.2005 21:48 Jozef

Okrúhle výročie Klubu priateľov železníc pri Žilinskej univerzite

V tomto roku uplynulo desať rokov od založenia Klubu priateľov železníc pri Žilinskej univerzite. Pri tejto príležitosti sa 17. a 18. júna 2005 uskutočnilo stretnutie bývalých i súčasných členov, ktorí si zaspomínali na množstvo klubových akcií i na časy štúdia v Žiline.

V roku 1995 sa partia železničných nadšencov na čele s Petrom Mártonom rozhodla nadviazať na bohatú tradíciu Klubu přátel železnic Vysokej školy dopravy a spojov, ktorý zanikol v roku 1993 po odchode českých študentov zo Žiliny. Členovia klubu sa vo svojom voľnom čase stretávajú a organizujú rôzne podujatia a exkurzie súvisiace so železničnou dopravou, čím si prehlbujú poznatky popri štúdiu. Totiž prepojenie s praxou a možnosti získania odborných výpravcovských skúšok ŽSR alebo komerčných skúšok sú už len minulosťou.

Raz týždenne na pravidelných schôdzach diskutujú o dianí a novinkách na železnici, vymieňajú si nové poznatky. Vydarené exkurzie, na ktorých si študenti mali možnosť porovnať učivo v skriptách s praxou, sa uskutočnili na dispečersky centralizovanú trať Nové Mesto nad Váhom – Myjava, zriaďovacie stanice Bratislava východ, Komárno, Čierna nad Tisou, Košice, preväzovňu podvozkov v Maťovciach, či prekládkovú železničnú stanicu v Čiernej nad Tisou, ale poznatky boli zbierať aj v zahraničí, napríklad navštívili dispečersky centralizovanú trať Plzeň – Cheb, železničné uzly Praha a Budapešť, zriaďovaciu stanicu v Linzi, prekladisko Záhony, ako aj dopravné laboratórium Technickej univerzity v Drážďanoch. Klub tiež spolupracoval so žilinskou firmou K2 pri parných jazdách do Rajca, Čierneho Balogu, alebo Prievidze, kde klubisti vypomáhali ako sprievodcovia.

Neodmysliteľnou aktivitou Klubu priateľov železníc pri ŽU v spolupráci s Katedrou železničnej dopravy je zabezpečenie Dňa otvorených dverí pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v Dopravnom laboratóriu, kde klubisti simulujú dopravnú prevádzku na modelovom okruhu železnice o rozmeroch 50x2,5 m s piatimi železničnými stanicami, vybavenými zabezpečovacími zariadeniami, ktoré sa najviac vyskytujú na ŽSR.

Činnosť klubu sa organizuje podľa schválených stanov, ktoré rozlišujú členov interných, ktorými môžu byť iba študenti Žilinskej univerzity, a externých, ktorými sa môžu stať všetci záujemcovia. Od roku 2002 Klub priateľov železníc pri Žilinskej univerzite vyvíja aktivity v rámci Slovenskej vedecko-technickej spoločnosti doprava.

Stretávka súčasných i bývalých členov klubu sa začala v piatok podvečer v areáli Žilinskej univerzity na Veľkom dieli posedením pri guláši. Premietali sa videá a fotografie z exkurzií uskutočnených za posledných desať rokov. „Vyslúžilí klubisti“ sa znovu stretli po dlhšom čase a s radosťou si zaspomínali na roky pôsobenia v Žiline a využili možnosť spoznať sa s mladšími nasledovníkmi. Mnohí sa uplatnili práve v niektorej železničnej spoločnosti alebo v stavebných firmách, ktoré rekonštruujú železničné trate. Na ďalší deň bola naplánovaná exkurzia vo Vychylovke, na ktorej sa zúčastnili aj štyria študenti z Číny, ktorí sú v súčasnosti na študijnom pobyte v Žiline. Po prehliadke múzea kysuckej dediny nemohla chýbať jazda parným vlakom historickej lesnej úvraťovej železnice, vedeným rušňom U34.901 z roku 1909. Žiaľ, v súčasnosti premáva iba na trati dlhej 3,6 km a ani po jedinej úvrati, pretože trať bola poškodená zosuvom pôdy. Popoludní sa úspešná akcia zakončila a všetci želajú Klubu minimálne ďalších desať rokov úspešnej existencie.

Galéria