Výlet do Maďarska

28.6.2005 8:00 Karel Furiš

Výlet do Maďarska

Po příjezdu na nádraží hlásí 10 min. zpoždění pro vlak R 425 Laborec. Protože tento rychlík dobře znám tak sem si dokoupil 1. třídu do Vrútek a v pohodě a na čas přijíždím do stanice Vrútky. Laborec byl veden 150.026. Už je světlo a mám na přestup něco přes hodinku. Vzpomněl jsem si že při mé poslední návštěvě se tu usídlili čápi.

Tak jsem se pokusil o jeden ranní snímek něco málo po páté hodině. V 6:11 hod. přijíždí Zr 1847 Šturec v čele Brejlovec 754.033. Cesta probíhá bez problémů vlak je celkem dost obsazený. Projíždím jednu z nejkrásnějších tratí na Slovensku směr Harmanec a Banská Bystrica. Z B. Bystrice pozoruji jak tady pokračují s elektrifikací tratě. No nic moc jen ve stanici Sliač Kúpele montují sloupy a podle mě až zbytečně velké osvětlení. Ve Zvolenu přesedám na osobní vlak a pokračuji do Fiľakova soupravou 840.005. Krásný požitek z jízdy, ještě kdyby byla trať trochu v lepším stavu. Rychlí přestup vo Fiľakove na Os do Maďarska. Jede jen jeden motorový vůz 810.426. Hodně lidí vystoupilo na poslední slovenské stanici a dál pokračují autobusem je to levnější. Já a asi tři cestující pokračujeme do stanice Somosköújfalu. Po prohlídce pasů přestupuji na R 5807 v čele Maďarský diesel  M 41.2123. Přesně na čas odjíždím do cíle do Hatvanu. Zde mám jen 45 min. na focení tak honem vlaky před odjezdem a ještě mě vyšla čtvrthodinka na depo. Zde nacházím dva Sergeje jeden odstavený a druhý v hale. Po vyfocení se vydávám na cestu zpět. R 5804 ten samý stroj co jel tu jede i zpět. Zajímavostí je že v předposlední stanici nastoupí uklízečka která projde celý vlak s mokrým hadrem. Po zastavení v Somosköújfalu doplní všechny vozy vodou. Papír na WC není. Zde mám spoustu času díky super spojení. Tak pořídím dalších pár foto při objíždění mašiny a po delší debatě se strojvedoucím, kterému jsem nerozuměl ani slovo mi dovolil vyfotit stanoviště. Pak jsem si zašel vyměnit pár forintů na nějaké to pivko. Za dvě hodiny přijdu na stanici a jdu se mrknout zda výpravčí tady má rychlovarnou konvici, měl jsem svoje kafé ale jak jsem vyděl že tam má jeden rezavý vařič tak jsem šel opět zpátky do baru dát si to jejich minikafé.

V 15:35 hod. přijíždí vlak ze Slovenska, konečně někdo komu rozumím a tak jsem se dal do řečí s vlakvedoucím i strojvedoucím, který musel vyměnit prasklé plynové lanko. Přišla řeč i na Matyiho z Fiľakova samozřejmě že ho tam znají. V 17:30 opouštím Maďarsko jede mot. vůz 810.413. Vo Fiľakove na mě už čeká Matyi a během 20 minut mi ukazuje kde co je a jak to u nich chodí na stanici. No a za chvilku je tady Zr 1822 Ipeľ v čele s 754.010 a opět na čas jedu do Zvolena. Tady rychlí přestup na Zr 1846 Šturec a uháním do Žiliny. Cestou jsem už i usnul únavou ale přišel menší deštík před Martinem a vzduch se ochladil a bylo líp. Ve Vrútkách potkávám zpožděný IC do Košic a já jedu dál do Žiliny. V Žilině si konečně udělám to své pořádné kafé a za chvilku je tady R 422 Cassovia v čele s 150.026 která mě táhla i z Ostravy sem.  Cestou do Čadce proběhne opět kontrola dokladů a stále jedem na čas až před Bohumínem po pár pomalých jízdách bylo 7 min. zpoždění. Cesta se vydařila pár fotek taky nafoceno a počasí krásné.

Galéria