Výmena mostu cez Ploučnici v Děčíne

30.6.2005 15:06 Peter Bado

Výmena mostu cez Ploučnici v Děčíne

Děčín - V dňoch 28.5. až 30.6.2005 sa konala nepretržitá výluka traťovej koľaje medzi žst. Děčín hl.n. a Děčín východ, ktorej hlavným účelom bola rekonštrukcia mostu cez rieku Ploučnice. Tento most bol od roku 1976 tvorený provizórnou oceľovou konštrukciou ŽM 16 s predpokladanou životnosťou do roku 1991. Po augustovej povodni v roku 2002 bolo zistené výrazné poškodenie taktiež spodnej stavby a na základe prehliadky mostu bol jeho stav klasifikovaný ako nevyhovujúci.

V rámci stavebných úprav bola prevedená sanácia a zosilenie spodnej stavby, osadená nová mostná konštrukcia s priebežným koľajovým lôžkom. Mostná konštrukcia je oceľová priehradová bezzvislicovej sústavy so zakriveným horným pásom, s dolnou ortotropnou mostovkou, bez horného stuženia o hmotnosti 195 ton.  Ďalej bolo upravené vedenie inžinierskych sieti na moste, vymenené trakčné stožiare a vymenený koľajový rošt v dotknutej časti trate.

Počas nepretržitej výluky boli prevedené opravné práce na moste cez Labe a údržbové práce na železničnom zvršku v žst Děčín východ. Časť vlakov bola vedená odklonom cez Ďěčín - Prostřední Žleb a ostatné boli nahradené autobusovou dopravou.

Galéria