Wiener S-Bahn (Schnellbahn)

21.8.2005 12:45 Juraj Streber

Wiener S-Bahn (Schnellbahn)

Keď už v Paríži a Londýne plánovali a stavali mestské železnice, vo Viedni mali ešte len plné ruky práce s búraním mestských hradieb. Keď prišli rakúski inžinieri za svojim cisárom s prvými návrhmi takejto železnice pre mesto Viedeň, poslal ich preč s tým, že podzemie je určené len mŕtvym. Ako sa Viedeň časom rozvíjala a stávala európskou metropolou, bolo všetkým pomaly jasné, že ich mesto sa bez takéhoto systému dopravy ďalej nezaobíde.

A tak bol inžinier Otto Wagner poverený navrhnutím prvej mestskej železnice pre Viedeň. V roku 1898 vznikli prvé tri linky, ktoré mali však skôr vojenské využitie ako verejné. Využitie parných lokomotív v podzemí a s ním spojené vysoké náklady sa stretli s nevôľou občanov.

Čas pokročil a v dnešnej dobe je systém viedenských mestských železníc neodmysliteľnou súčasťou každodenného života Viedenčanov. Spolu s viedenskou hromadnou dopravou tvorí 37 percentný podiel prepravených ľudí na počet obyvateľov mesta čím sa v Európe bezkonkurenčne radí na miesto číslo 1.

Sieť S-Bahn

Viedenský S-Bahn spája mesto Viedeň s jeho okolím. Ešte predtým než sa stal koncept metra vôbec len témou rozhovorov, začal sa projektom S-Bahn úplne nový koncept mestskej dopravy. Sieť S-Bahn pozostáva z rôznych liniek z okolia Viedne, ktoré sa stretávajú v mestskej časti mesta. Základných liniek je vo Viedni 5. Na rozdiel od mnohých metier a S-Bahnov v Nemecku a iných európskych mestách, využívajú viedenské rýchlovlaky nosný systém rakúskych železníc, a teda aj ten istý systém elektrického napájania (15 kV~ pri 16,7 Hz) ako aj tie isté signalizačné zariadenia. Aj preto sú prevádzkované rakúskymi štátnymi železnicami ÖBB. Logo S-Bahn dokonca znázorňuje linku (biele S) prebiehajúcu mestom Viedeň (modrý kruh) po hlavných železničných ťahoch.

  • Dĺžka celkových tratí: 382 km, z toho 106 km vo Viedni
  • Počet zastávok: 137, z toho 51 vo Viedni
  • Celkový počet liniek: 10

Hlavná trať

Stretávajú sa na nej viaceré linky S-Bahn čím vzniká 7,5 minútový takt prevádzky. Jej stanice sú priamo napojené na linky mestskej hromadnej dopravy. Trať vedie z Floridsdorfu cez Dunaj na Handerlskai, ďalej cez Brigittenau k Praterstern, priečne cez Dunajský kanál, Wien Mitte, pozdĺž kanála Wiener Neustädter až po Rennweg a odtiaľ ústi do stanice Südbahnhof a do Südbahn, tzv. Južnej železnice končiac v stanici Meidling. Odbočka, linka S15 pokračuje ešte ďalej cez Speising do Hütteldorfu. Intervaly S15 sú 30 až 60 minút. V rámci prepojenia s ÖBB využívajú túto trať aj osobné vlaky a rýchliky rakúskych železníc.

Dĺžka: 14 km

Stanice na hlavnej trati sú: Floridsdorf, Handelskai, Traisengasse, Wien Nord, Wien Mitte, Rennweg, Südbahnhof, Südtirolerplatz, Matzleinsdorfer Platz, Wien Meidling Južná trasa

Je pokračovaním hlavnej trasy a pokračujú po nej S1, S2 a S3 od Meidlingu smerom na Wiener Neustadt. Po Mödling sú intervaly S-Bahn krátke (7 – 15 minút), ďalej už dlhšie (30 – 60 minút), keďže je trať zároveň obsluhovaná aj osobnými vlakmi, rýchlikmi a vlakmi IC a EC. Niektoré S-Bahn odbáčajú v Leobersdorfe do Wittmannsdorfu.

Dĺžka: 46 km

Stanice: Wien Meidling, Hetzendorf, Atzgersdorf, Liesing, Mödling, Baden, Leobersdorf, Wiener Neustadt Hbf.

Linky S-Bahn

  • S1 = Gänserndorf - Wiener Neustadt
  • S2 = Mistelbach - Wiener Neustadt
  • S3 = Hollabrunn - Liesing
  • S7 = Erzherzog-Karl-Straße - Wolfsthal
  • S15 = časť hlavnej trasy
  • S40 = Tulln - Franz-Josefs-Bahnhof
  • S45 = Handelskai - Hütteldorf
  • S50 = Westbahnhof - Tullnerbach-Pressbaum
  • S60 = Südbahnhof - Neusiedl am See
  • S80 = Südbahnhof – Hausfeldstraße

Vozňový park S-Bahn

Počas pracovného dňa premáva vo Viedni až 960 súprav S-Bahn, z toho 730 priamo v meste. Denne prejdú okolo 30 000 km a prepravia až 280 000 cestujúcich.

  • 4024 - Talent, najnovšia generácia vlakov pre S-Bahn
  • 4020 – dnes najrozšírenejšia súprava v sieti S-Bahn
  • 4030 – prvá generácia viedenských rýchlovlakov, dnes už nie sú v prevádzke, len sporadicky

Popri týchto vozidlách sú v rámci prepojenia vlakovej a rýchlovlakovej siete nasadzované na linkách S-Bahn aj jednoposchodové a dvojposchodové súpravy CityShuttle.

Cestovné

Sieť S-Bahn sa náchádza celá výhradne v dopravnom zväzku Verkehrsverbund Ost Region (VOR). Zväzok je rozdelený do podzón, pričom mestskú časť zväzku pokrýva Zóna 100.V rámci nej sa dá cestovať na lístok platný pre viedenskú mestskú dopravu. Mimo tejto zóny platí kilometrovný tarif ÖBB.

Keďže vlaky S-Bahn fungujú ako skutočné vlaky, v každom z nich môžete stretnúť sprievodcu, ktorý vykonáva sporadicky i kontroly cestovných lístkov. Pokuta za jazdu na čierno môže ľahko presiahnuť aj 50 EUR a preto sa určite nevypláca. Najmä keď jednosmerný lístok na viedenskú MHD stojí 1,50 EUR.

Galéria