Výstava koľajísk v Dome odborov v Žiline

7.10.2005 12:45 Michal Tvrdý

Výstava koľajísk v Dome odborov v Žiline

V dňoch 7.10.2005 až 9.10.2005 sa uskutočňuje výstava modelových koľajísk v Dome odborov v Žiline. Letáčik s týmto znením sme dostali do schránky a hneď ma zaujal. Tak som si povedal, že sa skúsim pozrieť, o čo vlastne ide. Ponuka bola viac ako lákavá – plocha 35 m2, 600 m koľají, niekoľko desiatok súprav ... Vzhľadom na to, že som sa vybral medzi prvými tak ešte neboli všetky navigačné šípky na svojom mieste ale to sa o pár minút už napravilo.

Po vstupe do miestnosti ma privítalo 6 koľajísk. Pravdu povediac, očakával som jedno veľké, ale aj na tých šiestich oddelených sa je na čo pozerať. Takže, aby som bol presnejší – celá výstava pozostáva zo šiestich koľajísk veľkosti cca 3x2 metre (mierka HO), jednoho miniatúrneho koľajiska v mierke N (klasický ovál), jedného koľajiska v mierke TT postaveného na prefabrikovanom module (krajinka, ...), jedného koľajiska veľkosti HO postaveného na prefabrikovanom module NOCH a jedného okruhu záhradnej železnice fy LGB (klasický ovál s koľajami uloženými na fabrickom plastovom štrkovom lôžku.

Koľajiská HO majú relatívne jednoduchý námet, ktorý sa mierne odlišuje na jednotlivých koľajiskách. Spravidla je dominantou každého koľajiska menšia stanica (od 3 do 5 koľají) a vedľajšia trať (vlaky krúžia po trati zo stanice do stanice). Niektoré koľajiská majú jednu rôzne vedenú trať, niektoré dve nezávislé trate.

Technológia stavby

Koľajiská sú postavené na drevených rámoch, na ktorých je polystyrénová doska. Terén je rovnako modelovaný z penového PS. Koľaje sú klasickým spôsobom lepené na základovú dosku. Štrkované sú fabrickými materiálmi a patinované.

Výhybky sú len mechanické. Ovládanie jazdy vlakov je analógové pomocou regulátorov Roco. Súpravy sú riadené automaticky pomocou časovača, takže nejakú realistickú prevádzku nemožno čakať.  Budovy sú prakticky všetky zo stavebníc (Faller, Auhagen, ...), stromčeky, či už listnaté alebo ihličnaté sú rovnako kupované. Trávnatý porast je znázornený buď pilinami alebo drveným molitanom. Návestidlá ani iné funkčné zariadenia nie sú na žiadnom koľajisku.

Každé koľajisko pôsobí pekným a vcelku vkusným dojmom, aj keď je zreteľné, že sú určené predovšetkým na prezentáciu. Môj dojem je ten, že na každom koľajisku bolo strávených pekných pár hodín modelárskej práce a výsledok je viac ako pôsobivý.

Súpravy

Táto časť bude pre skúsenejšieho modelára asi najmenej zaujímavá. Žiaľ, súpravy z našich končín tam nenájdete. Jedná sa viac menej o súpravy zostavené z vozidiel radu Roco PlayTime, ktoré teda veľmi modelovosťou neoplývajú. Takže ak sa skúsený modelár teší na to, že si vychutná aj pekné vlastné modely ČSD, ČD alebo ŽSR, asi bude sklamaný. Na druhej strane, cieľom koľajísk je skôr výstava pre širokú verejnosť a na tento účel výber súprav nie je prekážka. Menšie deti ale aj dospelá laická verejnosť sa skôr zameria na to, že je to pekná krajinka a „ono to aj pekne jazdí“.

Kto výstavu organizuje

Výstavu organizuje majiteľ koľajísk pán Miroslav Polák z Čadce, ktorý sa aj čiastočne podieľal na stavbe každého koľajiska (stavby, ...).

Pre koho je výstava určená

Ako som už viac krát spomínal, výstava je určená predovšetkým pre širokú verejnosť a tomu je aj prispôsobený výber koľajísk a vozidiel. Ale samozrejme, aj skúsenejší modelár si tu určite príde na svoje a nájde si tu dosť motívov ktoré ho môžu inšpirovať. A preto, ak vás zaujíma modelová železnica, a navyše, ak máte ešte aj deti, určite neváhajte a príďte sa pozrieť.

Výstava je inak putovná a ďalšia výstava bude v Prievidzi od štvrtku 13.10.2005 do Pondelka 17.10.2005 v Dome kultúry (žiaľ, názov domu kultúry som si nahral, ale hneď som si ho aj vymazal, tak sa potom musíte opýtať priamo v PD – ale pravdepodobne Vám prídu domov letáky, tak určite nezablúdite).

Galéria