Modulové stretnutie v Košiciach

27.10.2005 15:30 Ing. Igor Molnár

Modulové stretnutie v Košiciach

V posledných rokoch sa dostáva do povedomia železničných modelárov okrem tradičných koľajísk i stavba modulových koľajísk. Tieto majú oproti klasickým stavbám viacero výhod. Asi jednou z najväčších je možnosť reálneho napodobenia skutočnej železničnej prevádzky v modelovej veľkosti podľa vypracovaných GVD, väčšia mobilita samostatných modulov a možnosť spájania jednotlivých častí /modulov/ v rôznych kombináciach.

K tomu aby sa to všetko podarilo bolo potrebné najprv ujednotiť jednotlivé rozmery modulov, hlavne čo sa týka ich styčných čiel, ktorými sa pripájajú k sebe.

Vo vyspelom modelárskom svete sa už niekoľko rokov organizujú veľké stretnutia modulovkárov z viacerých krajín. Za týmto účelom sa takéto akcie konajú niekoľko dní vo veľkých priestoroch, najlepšie v nejakých halách, pretože celková rozloha takýchto koľajísk ľahko presiahne niekoľko 10-tok m2

Tento trend nemohol teda obísť ani Slovensko a tak okrem niekoľkých akcií zo stretnutia priaznivcov H0 modulov, o ktorých tu boli už i reportáže, sa členovia KŽM pri RD Košice podujali zorganizovať v sobotu, 8.10. 2005 skromné stretnutie i modulovkárov v modelovej veľkosti stredu a to v mierke 1:120  /TT/. Názov akcie znel: Stretnutie modulovkárov TT. Pozvanie prijali i modelári z Prievidze, Bojníc a Žiliny.

Pri takýchto akciách sa organizátori nevyhnú problémom, kde zohnať patrične veľkú miestnosť. Našťastie /i keď v podstate pre nás modelárov aj smolu/ TT modulov nie je až tak veľa a tak sme v tomto prípade nemali sťažené podmienky. Pomocnú ruku nám podalo vedenie košického RD, ktoré nam poskytlo vhodnú miestnosť pre rozloženie modulov. V piatok podvečer sa teda košická časť modulovkárov vybrala do RD poskladať po druhýkrát TT koľajisko zo 14 modulov, ku ktorým sa v sobotu pridali ešte 3 oblúkové moduly od kolegu zo Žiliny. Pri spájaní sme sa samozrejme nevyhli i problémom „skratového charakteru“, ktoré sme  po určitej dobe a menšej nervozite vyriešili k spokojnosti a po napojení kompletnej digitálnej sústavy „riešili“ samotnú prevádzku. Akciu podporil i náš H0 modelár, ktorého moduly mali tiež premiéru, vzhľadom na to, že ich začal „vážne riešiť“ až po Bojnickom stretnutí priaznivcov modulovej železnice.

Stretnutie malo dať odpoveď ako ďalej s modulmi na Slovensku, čo všetko je už hotové a čo sa chystá, atď. Pretože pri jazdení na moduloch sa nezaobídeme bez digitálneho riadenia, i táto oblasť neostala bez povšimnutia, ba možno i zatienila samotnú problematiku modulov.

Najväčší prínos ale určite priniesla samotná účasť prítomných modelárov, ktorí sa takto mohli konečne i osobne spoznať, mohli si vymeniť skúsenosti, dohodnúť ďalšiu spoluprácu. V takejto družnej debate čas ubehol veľmi rýchlo  a v podvečer mimokošickí modelári sa vybrali na cestu domov a košická modelárska obec sa dala do rozoberania modulov a uvedenia miestnosti do pôvodného stavu. Ako to už pri takýchto akciách býva zvykom, rozoberanie koľajiska nám zabralo podstatne menej času ako ich skladanie na začiatku.

Galéria