V kontexte európskej dopravnej politiky

28.10.2005 10:09Zdroj: Hospodárske noviny

V kontexte európskej dopravnej politiky

Minulý týždeň bola v Bratislave medzinárodná konferencia o stratégii Železničnej spoločnosti Slovensko. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako najväčší operátor osobnej železničnej dopravy na Slovensku má za cieľ do roku 2008 vytvoriť efektívny nosný dopravný systém a v ďalšom období ho rozvíjať.

"Kľúčovou úlohou je udržanie finančnej stability spoločnosti, zefektívnenie nákladov, zvýšenie príjmov od zákazníkov, ponuka nových atraktívnych prepráv, rast kvality služieb, obnovenie parku železničných koľajových vozidiel," povedal generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., Ondrej Matej na medzinárodnej konferencii Stratégia ZSSK v kontexte európskej dopravnej politiky. Uskutočnila sa 18. októbra v bratislavskom hoteli Holiday Inn za účasti odborníkov z rezortu dopravy, zástupcov štátnej správy a samosprávy, bankového sektora a výrobných podnikov dopravného zamerania.

Ak si chce ZSSK aspoň udržať, v lepšom prípade posilniť svoju trhovú pozíciu, v blízkej budúcnosti musí prekonať viacero prekážok. Po prechode originálnych kompetencií na vyššie územné celky (VÚC) bude okrem základnej zmluvy so štátom uzatvárať viacero zmlúv s VÚC. Ďalšie zmeny vyvolá otvorenie trhu Európskej únie pre osobnú medzinárodnú prepravu od 1. januára 2008 a vnútroštátnu od 1. januára 2012. Na železničný trh Slovenska môžu po tomto termíne prísť zahraničné železničné spoločnosti, ktoré sa takisto môžu uchádzať o výkony vo verejnom záujme. Prednosťou zahraničných železničných spoločností je vybavenosť moderným parkom koľajových vozidiel.
Aj ZSSK hľadá možnosti financovania a obstarávania nových vlakových súprav pre prímestskú, regionálnu i diaľkovú dopravu. Súpravy v medzinárodnej preprave budú musieť zodpovedať podmienkam interoperability. Znamená to, že vlaky budú prechádzať cez hranice po celej EÚ bez technických obmedzení.

Liberalizácia v podmienkach Slovenska súčasne znamená riešenie vysokej ceny za používanie železničnej dopravnej cesty. Železničná doprava na rozdiel od cestnej musí platiť za používanie dopravnej cesty, a tým náklady železničného dopravcu sú relatívne vyššie ako náklady cestných dopravcov. Preto naplnenie cieľov stratégie ZSSK bude vo veľkej miere závisieť od každodenného plnenia dopravnej politiky SR, ktorej cieľom je vytvoriť transparentné podmienky a minimalizovať riziká v rámci prístupu na dopravný trh a dopravnú infraštruktúru. Nehovoriac o tom, že kladie "na chrbát železníc" neustále rastúce prepravné potreby (nákladov a osôb). To všetko v požadovanom čase a kvalite pri súčasnom znižovaní negatívnych účinkov dopravy na životné prostredie.

Vlaky ako švajčiarske hodinky.

Riaditeľ pre medzinárodné vzťahy Švajčiarskych spolkových železníc (SBB) - osobná doprava Hans Peter Leu zhrnul na konferencii skúsenosti jedného z najväčších a najambicióznejších železničných projektov v európskom kontexte Bahn (Železnica) 2000. Výsledkom projektu sú vlakové spojenia v polhodinovom takte v diaľkovej doprave, výrazne skrátené jazdné časy medzi severným a južným Švajčiarskom, väčšia kapacita pre rýchle tranzitné nákladné vlaky, lepšie prípoje do susedných krajín a v neposlednom rade komfortnejšie a tichšie vlaky. Okrem rozsiahlych železničných projektov spolupracujú SBB so štátom, kantónmi a aglomeráciami na konceptoch prímestskej dopravy -pre prevádzku rýchlodráh - v siedmich regiónoch. Z týchto rýchlodráh je časť už v prevádzke.

Švajčiarsko prijalo radikálne riešenie financovania veľkých projektov skoro výlučne prostredníctvom spoplatnenia ťažkých nákladných vozidiel, predovšetkým nákladných vozidiel EÚ. Je to prvý štát, ktorý viac ako polovicu finančných nákladov na program železničných infraštruktúrnych projektov kryje peniazmi zarobenými na cestách.

Švajčiari neberú na ľahkú váhu otázku presunu tovaru z cesty na železnicu. Metóda financovania veľkých železničných projektov na budúcich dvadsať rokov je zakotvená priamo vo federálnej ústave. Špeciálny článok ústavy upravuje financovanie železničnej infraštruktúry vrátane modernizácie siete konvenčných železníc a novej železničnej trate cez Alpy. Hovorí, že celkové náklady viac než 19 miliárd eur v priebehu dvadsiatich rokov sa uhrádzajú z poplatkov platených ťažkými nákladnými vozidlami za používanie švajčiarskej cestnej siete, čo by malo predstavovať skoro polovicu celkových nákladov plánovanej infraštruktúry. Dopravcovia z tretích štátov svojimi príspevkami za tranzit cez Švajčiarsko pokryjú 20 percent spomínaných nákladov. Originalita švajčiarskeho prístupu spočíva vo vytvorení zvláštneho fondu z poplatkov švajčiarskych a cudzích nákladných vozidiel v zmysle federálneho zákona z 19. decembra 1997. Fakty o osobnej doprave ZSSK. ZSSK vypraví denne 1 608 vnútroštátnych vlakov. Z toho je 16 vlakov kategórie InterCity. V nich sú radené len klimatizované vozne. Cestujúcim ponúkajú kvalitné a komfortné cestovanie. InterCity vlaky spájajú v štvorhodinových intervaloch v oboch smeroch Bratislavu s Košicami a s Viedňou a zároveň aj Košice s Viedňou.

Spojenie východného, stredného a západného Slovenska zabezpečuje denne 86 rýchlikov a 14 vlakov kategórie Expres. ZSSK pre kvalitnejšiu dopravnú obslužnosť medzi jednotlivými regiónmi vypraví denne 55 zrýchlených vlakov. Spojenie v regiónoch zabezpečuje až l 253 osobných vlakov. Najvyššia povolená rýchlosť vnútroštátnych vlakov je 140 kilometrov za hodinu.

Hranice Slovenska so susednými štátmi prekročí denne až 102 vlakov ZSSK. Z toho štyri medzištátne vlaky kategórie EuroCity, ktoré jazdia denne v oboch smeroch medzi Bratislavu a Prahou. Všetky vozne EC vlakov sú klimatizované. Bratislavu a Košice spájajú s Viedňou denne v oboch smeroch štyri vlaky kategórie InterCity.
ZSSK denne vypraví do susedných štátov 29 rýchlikov. Medzi Slovenskom a Rakúskom premáva osem vlakov kategórie EuroRegio, do Českej republiky jazdí denne 27 osobných vlakov, do Maďarska 22 osobných vlakov, na Ukrajinu dva osobné vlaky a do Poľska šesť osobných vlakov.
Vlakmi ZSSK cestuje priemerne denne 123 380 cestujúcich. Vo vnútroštátnej preprave je to 115 630 a v medzištátnej 7 750 ľudí. Za prvých osem mesiacov tohto roku ZSSK prepravila vo vnútroštátnej preprave viac ako 30 miliónov a v medzištátnej viac ako 1,5 milióna cestujúcich.
Každá cesta vlakom sa začína na železničnej stanici alebo zastávke. Ak cestujúci nastupuje do vlaku ZSSK na bratislavskej hlavnej stanici, patrí medzi 9 909 ľudí, ktorí z hlavného mesta každodenne odchádzajú do iných kútov Slovenska. Ak na tejto stanici cestujúci vystupuje, je jedným z 13 409 ľudí, ktorých ZSSK denne privezie do Bratislavy vlakom. V metropole východného Slovenska v Košiciach do vlaku denne nastúpi 3 913 cestujúcich a vystúpi z vlaku 5 145 cestujúcich.

Prvá etapa Bahn 2000.

Investície do infraštruktúry a mobilných prostriedkov:

* Infraštruktúra - 3,9 mld. eur
* Mobilné prostriedky - 1,55 mld. eur

Čo to prinesie:

- 44 súprav naklápacích vlakov ICN
- 341 poschodových vozňov IC 2000
- 30 riadiacich vozňov IC Bt

* Modernizácia (pre rýchlosť 200 km/h):

- 335 vozňov EWIV
- 54 vozňov EuroCity
- 35 vozňov AD (s batožinovou časťou) -19 reštauračných vozňov
- 16 reštauračných vozňov IC 2000

Denná bilancia ZSSK

* Počet vypravených vlakov

InterCity - 16
Rýchliky - 86
Expres - 14
Zrýchlené - 55
Osobné - 1253
Medzinárodné - 102
Ostatné - 82
Vypravené vlaky spolu - 1 608
Cestujúci v preprave
Vnútroštátnej - 115 630
Medzištátnej - 7 750 z Bratislavy - 9 909 do Bratislavy - 13 409 z Košíc - 3 913 do Košíc - 5 145
Cestujúci spolu - 123 380
Zamestnanci ZSSK
V pokladniciach, rezerváciách - 825
Rušňovodiči - 1 332
Sprievodcovia, vlakvedúci - 1 405
Celkovo - 4 780