V utorok vznikol Úrad pre reguláciu železničnej dopravy

2.11.2005 9:46 -po- Zdroj: foto: M@jo

V utorok vznikol Úrad pre reguláciu železničnej dopravy

V utorok, 1. novembra 2005, vznikol Úrad pre reguláciu železničnej dopravy (ÚRŽD) a nahradil tak Štátny dráhový úrad, ktorý zanikol ku koncu októbra tohto roka. Pôvodne mal úrad vzniknúť od 1. januára 2006. Podľa poslancov však skorší vznik úradu vytvorí podmienky pre konštituovanie úradu a jeho dobudovanie najmä v personálnej a materiálnej oblasti tak, aby mohol vykonávať svoju činnosť od začiatku budúceho roka.

Vznik Úradu pre reguláciu železničnej dopravy zároveň posunie vpred aj privatizáciu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., keďže nastaví pravidlá regulácie v oblasti cien za použitie železničnej dopravnej cesty. Predsedom novozriadeného úradu sa stal Peter Vrátny.

Neexistencia Úradu pre reguláciu železničnej dopravy a potrebných regulačných pravidiel spôsobila predĺženie aktuálneho privatizačného procesu ZSSK Cargo. Podľa pôvodného predpokladu mal byť víťaz tendra známy do konca tohto roka, pre neexistujúcu reguláciu sa však presunie až na prvé mesiace budúceho roka. Podľa vedúceho služobného úradu ministerstva dopravy Vladimíra Drozdu by totiž mali všetci investori predkladať svoje záväzné ponuky až na základe platnej regulácie, ktorej štruktúra by mala byť férová. "Pri chýbajúcej platnej regulácii by mohli potenciálni investori riziko jej neexistencie premietnuť do ceny. Ponúkli by tak nižšie ceny, ako sa očakáva," zdôraznil Drozda. Ako ďalej doplnil hovorca a poradca ministra dopravy Tomáš Šarluška, osem záujemcov o ZSSK Cargo z užšieho zoznamu môžu svoje záväzné ponuky predkladať do 20. januára tohto roka. Rezort dopravy pritom očakáva privatizačný výnos vo výške 15 mld. Sk až 20 mld. Sk, ktorý by sa mal použiť na priame alebo nepriame oddlženie Železníc Slovenskej republiky.
Okrem regulácie cien za používanie dopravnej cesty bude novovzniknutý úrad regulovať aj ceny vo vnútroštátnej osobnej železničnej doprave či bezpečnosť. Zabezpečovať bude aj nediskriminačné zaobchádzanie prevádzkovateľa dráhy so žiadateľmi o prístup na dopravnú cestu, výmenu informácií s regulačnými úradmi iných štátov či úlohy spojené s interoperabilitou európskeho železničného systému.