Pod Orlické hory

23.11.2005 9:10 Radek Hořínek

Pod Orlické hory

Sobotní ráno bylo jako stvořené pro výlet a focení. V Olomouci bylo krásně slunečno a R240 Vsacan měl jako obvykle zpoždění. Naše cesta do hor začala a s ní se postupně měnilo i počasí.

Ale vememe to postupně. Slovo dalo slovo a já, Karel a Zbyněk jsem si domluvili setkání spojené s focením. Jako obvykle se přidal i můj kamarád, který s námi byl ve Veselí nad Moravou. Místem našeho společného setkání bylo Týniště nad Orlicí. A tak se v sobotu 19. 11. 2005 mohlo vyrazit. Karel pro nás dva z Olomouce držel místo ve Vsacanu. Tím jsme měli v plánu cestovat do České Třebové. Při cestě jsme pozorovali čilý stavební ruch na koridoru. Pracuje se na 2. tk v úseku Moravičany – Mohelnice a v Mohelnici na sudé skupině kolejí. Další pracovní činnost probíhá především mezi Zábřehem na Moravě a Českou Třebovou. Před nedávnem, zde byl otevřen další tunel a s ním i nový kousek trati. Postupně se tento romantický úsek narovnává.

V Třebové jsme využili chvilku na focení a potom hurá do rychlíku směr Hradec Králové. Mezi Ústím nad Orlicí a Chocní je poslední netknutý úsek v rámci 1. tranzitního koridoru. Z Chocně pokračujeme po nádherné trati přes Borohrádek do Týniště nad Orlicí. Na tomto zadrátovaném úseku se můžeme setkat s mechanickými návěstidly.

V Týništi už na nás čeká Zbyněk a před nosem nám ujíždí stroj řady 122. Ve stanici toho moc nestojí, ale i tak něco vyfotíme. V tom se k nám žene výpravčí a ptá se, zda máme povolení ke vstupu do kolejište. Když zjistil, že ne, tak nás žádá, ať se zdržujeme jen v prostorách vyhrazených pro cestující. To nám dlouho nevydrží, ale výpravčí si splnil svoji povinnost a my v klidu fotíme. V poledne se sjely vlaky do Týniště hned ze tří směrů, od Hradce Králové a Chocně osobáky tažené stroji řady 130, od Náchoda přijela 714 se třemi 010 vozy. Zase něco vyfotíme. Největší pozornosti se dostalo po příjezdu lokomotivě 749.008. Ta před nedávnem prodělala omlazovací kůru a stará se hlavně vozbu rychlíků mezi Týništěm nad Orlicí a Letohradem případně Jeseníkem. Po krátké poradě nad jízdním řádem se rozhodujeme, že se ve třech přesuneme do Letohradu. Alespoň využijeme pořádně SoNe+ pro rychlíky. Loučíme se Zbyňkem, který se vrací domů, a sedáme do vláčku směr Doubledy nad Orlicí.

Cesta pozvolna plyne krásnou krajinou v podhůří Orlických hor. Čeká nás jeden přestup. Ten v Doubledech nad Orlicí využíváme k focení. Někteří fotíme vlaky a Karel pro změnu kočku, která seděla na koleji. Další motoráčkem pokračujeme do Letohradu. Krátké zastavení nás čeká v Litici nad Orlicí, kde se křižujeme s projíždějícím Sp z Letohradu do Hradce Králové. Fotíme si ho všichni tři a zároveň si fotíme i Fotogrametrický stroj, který zde stojí odstavený. Ještě jedno křižování bylo v Žamberku a potom už je cíl naší cesty Letohrad.

První, co jsme viděli v Letohradu, byly tři odstavené 751. Tak se k nim brodíme sněhem. V Letohradu je toho dost a my jsme šli zkusit, jestli se nějak dostaneme do místního provozní střediska, které patří pod DKV Česká Třebová. Karlovi se povedlo získat povoleni, tak radostně fotíme. Dokonce jsme překvapeni nastartovanou 753.127, která zde byla. Jinak tu jsou 751, které se starají o vozbu nákladních vlaků z Lichkova ve dvojicích. Hodně nás zaujala 751.372, která má úplně zničené jedno stanoviště strojvedoucího. Dále zde byl venku Hurvínek M131.1133. K tomu nějaké 810 a 742. Prostě taková pěkná směska. Jen smůla byla, že letohradský Sergej byl někde v teple schovaný. Bohužel světlo už není až do večera, a tak posledním objektem našeho zájmu je 749.254, která přivezla z Jeseníku R756. Potom krátké občerstvení a je tu cesta do Ústí nad Orlicí.

 

V Ústí si pánové dělají nějaké večerní fotky a já naháním Koka, zda už sedí v rychlíku směr Olomouc. Neseděl, tak se mně i Karlovi postaral o hodinku čekání v Olomouci na hlavní nádraží. Nasedli jsme tedy do R705 a vydali se domů, vlastně někteří. V Olomouci jsme se rozloučili s mým kamarádem, který by se každým dnem snad stane členem vlaky.net klubu, a čekali jsem na Kokův příjezd R623 Bečva. Karel si udělal nějaké noční fotky.

Byl to naprosto ideálně prožitý den takovým krásně proměnlivým počasím. Naše nedělní aktivity již přenechám na někoho jiného.

Galéria

Súvisiace odkazy