Koľko miliárd sme od Švajčiarska?

25.11.2005 23:11 -po- Zdroj: Hospodárske noviny

Koľko miliárd sme od Švajčiarska?

Projekt Bahn 2000 stál doteraz v prepočte už takmer 220 miliárd korún. Verejná dopravná sieť vo Švajčiarsku predstavuje 22-tisíc kilometrov, podiel Švajčiarskych spolkových železníc dosahuje tritisíc kilometrov. Ďalších dvetisíc kilometrov tvorí sieť súkromných železníc.Najdôležitejším uzlom je Zürich. Každý deň premáva cez zürišskú hlavnú stanicu viac ako 1 400 vlakov, ktoré prepravujú viac ako 340-tisíc cestujúcich.

Koncom 70. rokov sa v celej Európe výrazne zhoršila situácia v osobnej doprave, najmä v automobilovej. Vo Švajčiarsku okamžite podnikli kroky, aby z krízy automobilizmu mohli profitovať švajčiarske železnice. Program Bahn 2000 (Železnice 2000) je jedným z najambicióznejších a najrozsiahlejších projektov v histórii železničného systému v Európe. Riaditeľ pre medzinárodné vzťahy Švajčiarskych spolkových železníc (SBB) Hans-Peter Leu nedávno v Bratislave na medzinárodnej konferencii pod názvom Stratégia Železničnej spoločnosti Slovensko vyhlásil, že ide o najväčšiu modernizáciu a rozšírenie železničnej siete za posledných 100 rokov. Väčšina Švajčiarov sa 6. decembra 1987 vyslovila za projekt Bahn 2000. Pred rokom, 12. decembra 2004, nenastala len zmena cestovného poriadku. Bahn 2000 sa stal základným jadrom švajčiarskej dopravnej politiky. Vďaka tomuto projektu sa podarilo modernizovať a rozšíriť železničnú infraštruktúru. Bahn 2000 vychádza z uzlového princípu a integrácie autobusovej a železničnej dopravy. Podarilo sa dosiahnuť vyváženú taktovú dopravu, keď autobusy a vlaky prichádzajú bezprostredne pred pol a celou hodinou do staníc a po niekoľkých minútach ich znovu opúšťajú. Vďaka tomu môžu cestujúci profitovať zo zjednodušeného cestovného poriadku, zlepšenej prípojovosti, ktorá zároveň skracuje jazdné časy. Všetky veľké centrá Švajčiarska sú prepojené priamymi InterCity vlakmi.

Cestujúci majú vďaka kratším jazdným časom viac voľna, častejšie spojenia im zvyšujú flexibilnosť v koordinovaní denného režimu. V nových, modernizovaných a pohodlných mobilných prostriedkoch začínajú pociťovať obrovský pokrok v oblasti komfortu cestovania. Na druhej strane SBB zvyšujú svoju produktivitu, zásluhou rozšírenej ponuky im rastú tržby, podieľajú sa na expanzii verejnej osobnej dopravy v krajine. Jednoducho, švajčiarske vlaky sa dostávajú na správnu koľaj - začínajú získavať nových zákazníkov, ktorých lákajú kvalitou a komplexnosťou ponúkaných služieb. Čo sa týka "flotily" SBB pre osobnú dopravu, sú vlajkovou loďou naklápacie vlaky InterCity (ICN). V prímestskej a regionálnej doprave sa využívajú najmä poschodové vozne radu IC 2000, ktoré sú prispôsobené infraštruktúre vo švajčiarskych staniciach. Samozrejme, že vo Švajčiarsku premávajú aj mnohé medzinárodné vlaky, vzhľadom na tranzitný charakter Švajčiarska. Základnou flotilou SBB sú jednotkové vozne radu IV. V nákupe nových vozidiel dominovali nové súpravy ICN, poschodové vozne IC 2000 a 30 riadiacich vozňov IC Bt. Spolu s peniazmi na modernizáciu už existujúcich osobných vozňov je to takmer 1,6 miliardy eur (približne 60 miliárd Sk). Modernizácia a vybudovanie novej infraštruktúry zhltla ďalšie takmer štyri miliardy eur (156 miliárd Sk). Cestujúci si to pochvaľujú. Mobilné prostriedky sa upravili na rýchlosť 200 km/h. Dôležitým segmentom sú rýchlodráhy v mestách Zürich, St. Gal-len, Basel, Zug, Bern, Luzern a oblasť južného Švajčiarska. Cieľom je polhodinový rytmus odchodov vlakov, nasadzovanie nových, komfortných mobilných prostriedkov a rozšírenie počtu spojení. Druhú etapu Bahn 2000 chcú Švajčiari naplno rozbehnúť v roku 2020.